Υγεία|04.06.2021 13:07

Pfizer: Περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε εφήβους εξετάζουν οι ΗΠΑ

Newsroom

Μετά το Ισραήλ, όπου το Υπουργείο Υγείας ερευνά περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά από τη δεύτερη δόση Pfizer, αντίστοιχες περιπτώσεις ερευνούν και οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, αμερικανικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics και αναδημοσιεύεται από το Associated Press, επτά έφηβοι παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος της Pfizer. Τα περιστατικά αυτά έρχονται να προστεθούν στον περιορισμένο αριθμό άλλων ανάλογων περιστατικών στις ΗΠΑ.

Οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν η φλεγμονή της καρδιάς που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών τύπων λοιμώξεων θα μπορούσε επίσης να είναι μια σπάνια παρενέργεια σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδοθεί επιστημονικά η σύνδεση των φλεγμονών με το εμβόλιο όμως η έρευνα συνεχίζεται. Τα αγόρια στη μελέτη, μεταξύ των ηλικιών 14 και 19, έλαβαν δόσεις εμβολίου της Pfizer τον Απρίλιο ή τον Μάιο και ανέπτυξαν πόνο στο στήθος μέσα σε λίγες ημέρες. Οι απεικονιστικές εξετάσεις στην καρδιά έδειξαν έναν τύπο φλεγμονής των καρδιακών μυών που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα.

Σε κάθε περίπτωση, κανένας δε νόσησε σοβαρά και όλοι ήταν σε θέση να γυρίσουν στο σπίτι μετά από δύο έως έξι ημέρες στο νοσοκομείο. Όλοι «πάνε πολύ καλά», σύμφωνα με την Dr. Preeti Jaggi, ειδική για τις μολυσματικές ασθένειες του Πανεπιστημίου Emory που συνέταξε την έκθεση. Είπε ότι απαιτείται περισσότερη παρακολούθηση, αλλά είναι πιθανό ότι οι όποιες καρδιακές ανωμαλίες παρουσιάστηκαν να ήταν προσωρινές. 

Tι δείχνουν μέχρι στιγμής οι στατιστικές

Μόνο ένα από τα επτά αγόρια  που αναφέρονται στην έκθεση είχε συμπτώματα που παρέπεμπαν σε λοίμωξη COVID-19 και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι κανένα από αυτά δεν είχε κάποια σπάνια φλεγμονώδη κατάσταση που να σχετίζεται με τον κορονοϊό. Οι περιπτώσεις επαναλαμβάνουν αναφορές από το Ισραήλ σε νεαρούς άνδρες που διαγνώστηκαν μετά τη λήψη πυροβολισμών Pfizer.

Το Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας κατέληξε την 1η Ιουνίου ότι μεταξύ ενός στους 3.000 έως ενός στους 6.000 άνδρες ηλικίας 16 έως 24 ετών που έλαβαν το εμβόλιο εμφάνισαν τη σπάνια κατάσταση. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υγείας επισήμαναν για πρώτη φορά το ζήτημα τον Απρίλιο όταν ανέφεραν περισσότερες από 60 περιπτώσεις.

Όλες οι ειδήσεις

Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι 7 σαρωτικές αλλαγές που φέρνει – Χατζηδάκης: Εγγύηση η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Σύγκρουση στη Βουλή μετά από αναφορά της Ελευθεριάδου για «πολιτικούς κρατούμενους»

Γλυκά Νερά - Ψυχολόγος Καρολάιν: Nα προσκομίσει το πτυχίο της ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων

Καρανίκας: Το σκάουτινγκ στον Τσίπρα, η ηρωίνη και ο ευγενικός Αδωνις

έφηβοιPFIZERκαρδιά