Υγεία|07.06.2021 07:48

ΕΟΠΥΥ: «Ναι μεν, αλλά» από τη Διοίκηση – Πώς παραχωρούνται υπηρεσίες σε ιδιώτες

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Τριγμούς στο υπουργείο Υγείας αλλά και στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προκάλεσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ethnos.gr που αφορούσε διάταξη που προωθείται, μέσω της οποίας παραχωρείται η διαχείριση σημαντικότατων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικές εταιρείες, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να αναλάβουν σημαντικές αρμοδιότητες του Οργανισμού.

Το δημοσίευμα του ethnos.gr που προκάλεσε ακόμη και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνει …διαψεύδοντας η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αφού με μακροσκελή της ανακοίνωση παραδέχεται ότι επαναφέρει ανενεργή διάταξη με την οποία μπορούν να δοθούν σημαντικά έργα σε ιδιώτες εξαιτίας, όπως ισχυρίζεται: «λόγω των εξειδικευμένων ζητημάτων που διαχειρίζεται ο Οργανισμός […]»

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ισχυρίζεται ότι η διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες να εμπλακούν ενεργά σε υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και προωθείται άμεσα, προϋπήρχε από το 2011.

Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι πως η επίμαχη διάταξη, που προέβλεπε την παραχώρηση σε ιδιωτικές εταιρείες της διαχείρισης σοβαρών ζητημάτων που σήμερα ελέγχονται από δημόσιους φορείς, ουσιαστικά καταργήθηκε εδώ και χρόνια καθώς με το άρθρο 10 παρ. 1  Ν.4052/2012,ΦΕΚ Α 41/1.3.2012 εξαλείφθηκε η κοινή εποπτεία από τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και τον υπουργό Υγείας, και αντικαταστάθηκε από ρύθμιση που προέβλεπε τον έλεγχο μόνο από τον υπουργό Υγείας. Πλέον με τη νέα διάταξη καταργείται ακόμη και η εποπτεία από το υπουργείο Υγείας.

Να υπενθυμιστεί ότι στο παρελθόν στις περιπτώσεις ανάθεσης εξειδικευμένης υπηρεσίας σε ιδιώτες, ακολουθήθηκε η κείμενη νομοθεσία περί δημοσίων προμηθειών υπό τον αυστηρό έλεγχο όμως του Ελεγκτικού Συνέδριου.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με την επαναφορά της διάταξης όχι μόνο ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες, αλλά ενισχύει και την παραχώρηση υπηρεσιών αφού καταργείται η υπουργική έγκριση, ενώ δίνει και τη δυνατότητα και οι νομικές μελέτες να γίνονται από εταιρείες, τη στιγμή μάλιστα που πρόσφατα ιδρύθηκε υπηρεσία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στον Οργανισμό.

Τι αναφέρει η Διοίκηση

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ethnos.gr παραδέχεται ότι υπάρχει η διάταξη που αναμένεται να προωθηθεί στη βουλή σημειώνοντας:

«Η αλήθεια είναι πως η διάταξη που προωθείται από το Υπ. Υγείας, αφορά αποκλειστικά και μόνο δύο ζητήματα:

α) την απάλειψη της πρόβλεψης έγκρισης του Υπ. Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά την απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση αναθέσεων. Και αυτό γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν εποπτεύεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συνεπώς δεν νοείται έγκριση του Υπουργού στη διαδικασία ανάθεσης. Υπενθυμίζεται πως καμία ανάθεση του ΕΟΠΥΥ δεν εγκρίνεται από το Υπ. Υγείας, αφού όλες οι αναθέσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Υπ. Υγείας προϋπολογισμού του Οργανισμού και των πιστώσεων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

β) την  παροχή εξουσιοδότηση στο ΔΣ του Οργανισμού, πέραν των ανωτέρω μελετών και ελέγχων που θεσμοθετήθηκαν ήδη από το 2011, να αναθέτει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου το νομικό έλεγχο των νομικών σχεδίων, διακηρύξεων, συμβατικών κειμένων και νομικών μελετών επί των ζητημάτων που άπτονται ιδίως των Διευθύνσεων Προμηθειών, Συμβάσεων και Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων του Οργανισμού. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο λόγω των εξειδικευμένων ζητημάτων που διαχειρίζεται ο Οργανισμός ως αποζημιωτής των δαπανών υγείας και των ολοένα αυξανόμενων αναγκών των δικαιούχων περίθαλψης τις οποίες καλείται να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ».

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Τα μπόνους στους εμβολιασμένους που μελετά η κυβέρνηση

ΕΟΠΥΥ: Τι απαντά ο Οργανισμός για το δημοσίευμα του ethnos.gr

Πανελλήνιες 2021: Πρεμιέρα στο νέο υπερσύγχρονο σύστημα μετάδοσης θεμάτων - Πώς λειτουργεί

Self tests: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους έως τις 30 Ιουνίου

ΕΟΠΥΥιδιωτικοποιήσεις