Υγεία|24.01.2019 16:03

Υπ. Υγείας: Τρία νέα μέτρα για να εξαφανιστούν τα ράντζα από το ΕΣΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Με τρία νέα μέτρα που θα εφαρμοσθούν όμως σε βάθος χρόνου επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξαφανίσει τα ράντζα από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και να μειώσει τις αναμονές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Άλλωστε τα ράντζα συνεχίζουν να υπάρχουν στα μεγάλα νοσοκομεία όπως το Αττικόν, ενώ η λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής μεγαλώνει καθημερινά. 

Σύμφωνα μάλιστα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στη λίστα βρίσκονται μόνο για σήμερα 60 ασθενείς! 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έπειτα από ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το πρόβλημα, τρία είναι τα μέτρα που θα ελαφρύνουν την κίνηση στα νοσοκομεία και τα οποία θα ληφθούν:

  1.  Ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που αποτελούν την  «πρώτη γραμμής άμυνας»  των νοσοκομείων, με ειδικευμένους γιατρούς. Με αυτό τον τρόπο η διαχείριση των περιστατικών της εφημερίας θα είναι πιο ορθολογική και θα κάνουν εισαγωγή οι ασθενείς που απαιτείται πραγματικά να νοσηλευθούν. Η προκήρυξη 520 θέσεων μονίμων γιατρών ΕΣΥ στοχευμένα για τα ΤΕΠ , η θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική και η υιοθέτηση των ανάλογων ιατρικών πρωτοκόλλων,  υπηρετούν ακριβώς αυτό το στόχο.
  2. Ενίσχυση του «φίλτρου» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσω της 24ωρης λειτουργίας περισσότερων Κέντρων Υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου στο Λεκανοπέδιο. Ήδη εφημερεύει καθημερινά το ΚΥ Αλεξάνδρας και έχει δρομολογηθεί ανάλογη ρύθμιση για 4-5 ακόμα Κέντρα Υγείας (ΚΥ Περιστερίου, Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού , ΚΥ Πειραιά κλπ). 
  3. Αναδιοργάνωση του «συμπλέγματος νοσοκομείων» που εφημερεύουν καθημερινά στο Λεκανοπέδιο. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Γ. Γιαννόπουλος, σε συνεργασία με την 1η και τη 2η ΥΠΕ, το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ, έχει καταρτίσει  προσχέδιο που προβλέπει ένα νέο σύστημα εφημεριών του οποίου οι λειτουργικές προϋποθέσεις διερευνώνται αυτή την περίοδο. Ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, πρότεινε το νέο σύστημα να κοστολογηθεί και να εφαρμοστεί το καλοκαίρι σε μια περίοδο που το σύστημα δεν λειτουργεί «υπό πίεση»  όπως τους χειμερινούς μήνες λόγω ιώσεων, λοιμώξεων κ.λπ. 

Κριτήρια για τις εντατικές

Σε ό,τι αφορά στα κρεβάτια εντατικής, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν 552 κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία και οι ανενεργείς είναι 63. 

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι χρειάζεται καλύτερη παρακολούθηση και εποπτεία των αναγκών για εντατική νοσηλεία (πλέον την ευθύνη της διαχείρισης και της ηλεκτρονικής καταγραφής έχει το ΕΚΕΠΥ και όχι το ΕΚΑΒ) και η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα. 

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα καταρτιστούν κριτήρια για τη νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αφού όπως είπε ο Ανδρέας Ξανθός: 

«Το πιο σημαντικό είναι να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο πλαίσιο κλινικών κριτηρίων για τη διασωλήνωση και εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ. Το πλαίσιο αυτό πρέπει να καθοριστεί άμεσα καθώς χωρίς αυτό οποιαδήποτε επένδυση σε υποδομές και προσωπικό κινδυνεύει να είναι  αναποτελεσματική  και ατελέσφορη» 

υπουργείο Υγείας