Υγεία|21.12.2021 08:00

Κορονοϊός: Γιατί όλα δείχνουν ότι ένα νέο lockdown μπορεί να έρχεται μετά τις Γιορτές

Newsroom

Lockdown ante portas... Ο κορονοϊός ακόμα επελάυνει, η μετάλλαξη Όμικρον είναι το τελευταίο όπλο του και οι άμυνες αρχίζουν ξανά να λυγίζουν. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να το καταλάβεις. Αρκεί να σεργιανίσεις στα ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά stites και θα νοιώσεις την ανάσα ενός ακόμη εγκλεισμού,  να σου καίει τη σκέψη.

Η Ολλανδία ήδη εφαρμόζει lockdown, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι συζητήσεις για πιο αυστηρά μέτρα γίνονται σε έντονο ύφος, οι Ισπανοί το ψιθυρίζουν, οι Αμερικάνοι το ξαναφέρουν από το πίσω μέρος του μυαλού τους, μπροστά (τρόπος του λέγειν) και οι Γάλλοι τρέμουν στην ιδέα. Αλλά ας δούμε πως καταγράφεται η τετριμμένη πρώτη είδηση των τελευταίων δύο χρόνων σε ευρωπαϊκές χώρες: Κορονοϊός – Προ των Πυλών νέο lockdown.

Ισπανοί εις πανικόν...

Οι υπέυθυνοι των κέντρων Υγείας στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη βρίσκονται με την ανάσα κομμένη, πριν από το ξέσπασμα του έκτου κύματος του κορονοϊού - γράφει η El Pais. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, λόγω της πανημίας σχεδόν τριπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα: 6.667 ασθενείς νοσηλεύονται από τους οποίους οι 1.306 έχουν εισαχθεί στις ΜΕΘ

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας παρακολουθούν με «ανησυχία» το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες εβδομάδες. Αν και ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού (στην Ισπανία) κυμαίνεται περίπου στο 80% και λειτουργεί σαν ανάχωμα για την εξάπλωση της νόσου, τα υγειονομικά κέντρα παρουσιάζουν ήδη κορεσμό. Το βραχυπρόθεσμο σενάριο που κυκλοφορεί είναι ζοφερό: Οι επαγγελματίες της Υγείας προβλέπουν μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, λόγω της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον, και των επιπτώσεων της κοινωνικής αλληλεπίδρασης μετά τα Χριστούγεννα.

Εκπέμπουν σήμα κινδύνου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας προτρέπει τα νοσοκομεία να προετοιμαστούν για έκρηξη κρουσμάτων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη σοβαρή προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ηπείρου λόγω της παραλλαγής Όμικρον: «Ο Οργανισμός θεωρεί ότι η μετάδοση στην κοινότητα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και προβλέπει έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της νέας μορφής του ιού και της ικανότητάς του να ξεφεύγει από τις άμυνες που αναπτύχθηκαν χάρη στα εμβόλια. Όλα αυτά, προσθέτει, θα επιδεινώσουν τη λεπτή επιδημιολογική κατάσταση που ήδη προκαλεί την παραλλαγή Δέλτα. Μπροστά σε αυτό το ανησυχητικό σενάριο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι είναι «επείγον» να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού – και προσέξτε ιδιαίτερα το τελευταίο: και να προετοιμάσουν τα νοσοκομεία και οι εγκαταστάσεις Υγείας για την επικείμενη σημαντική αύξηση της πίεσης της υγειονομικής περίθαλψης».

Στη Γαλλία τρομάζουν

«Η παραλλαγή Όμικρον θα χαλάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων;» διερωτώνται οι ειδικοί, αλλά και οι κάτοικοι του Παρισιού και των μεγάλων πόλεων που αγωνιούν…
Πριν από μερικές εβδομάδες, οι προβλέψεις των επιδημιολόγων, ωστόσο, έδειχναν ένα ειρηνικό τέλος για το 2021. Τώρα η μολύνσεις από την μετάλλαξη Όμικρον, τους κάνει όλους να είναι περισσότερο συγκρατημένοι. Μπορούμε εύλογα να σκεφτούμε ότι οι δύο εβδομάδες των διακοπών θα πρέπει να ενισχύσουν τη δυναμική της νέας παραλλαγής του κορονοϊού.

«Δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό, η ενδεχόμενη μείωση των κρουσμάτων να μην γίνει καθόλου αισθητή στις καμπύλες της επιδημίας και κατά μείζονα λόγο στο σύστημα φροντίδας, όταν σχεδόν 1400 άτομα νοσηλεύονται κάθε μέρα και 270 εισάγονται σε ΜΕΘ. Γιατί μια άλλη επιδημία εξελίσσεται με εκθαμβωτικό τρόπο: αυτή της παραλλαγής Όμικρον», γράφει το France24 και ο νοών νοείτω…

Πλάι στη Γαλλία… λουκέτο

«Η Ολλανδία θα μπει σε lockdown κατά την περίοδο των Χριστουγέννων σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να σταματήσει το κύμα της παραλλαγής Όμικρον», δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα: εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα έκλεισαν από την Κυριακή (19 Δεκεμβρίου) έως τις 14 Ιανουαρίου, ενώ τα σχολεία θα πρέπει να κλείσουν τουλάχιστον μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Επιτρέπονται πλέον μόνο δύο επισκέπτες στο σπίτι, εκτός από την παραμονή των Χριστουγέννων, την ημέρα των Χριστουγέννων, τις 26 Δεκεμβρίου και την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, όπου θα επιτρέπονται έως τέσσερις επισκέπτες.
«Στέκομαι εδώ απόψε με ζοφερή διάθεση», είπε ο Ρούτε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, την περασμένη εβδομάδα.
Και για να το συνοψίσουμε όλο αυτό σε μια φράση: Η Ολλανδία βρίσκεται σε lockdown από την Κυριακή.

Τα Χριστούγεννα... απειλούν τον Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, δέχτηκε πιέσεις το βράδυ της Κυριακής ώστε να μην επιβάλει περιορισμούς που θα «χαλάσουν» τα Χριστούγεννα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι βουλευτές των Τόρις, χθες το βράδυ, είπαν ότι οποιαδήποτε απόπειρα αυστηροποίησης των μέτρων πριν από τα Χριστούγεννα θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα οδηγήσουν στην ανατροπή του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία του κόμματος. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει τρία σενάρια για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον: Περιορισμό ατόμων σε εσωτερικούς χώρους, κλείσιμο παμπ και εστιατόριων και - τι άλλο πια; - ένα ακόμα lockdown. Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid δεν απέκλεισε την έναρξη ισχύος των μέτρων πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.

Οι Γερμανοί αποφασίζουν σήμερα

Η Γερμανία αναμένεται να εισαγάγει νέους περιορισμούς για τον κορονοϊό κάτι που θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και των ηγετών των κρατιδίων σήμερα. Η κυβέρνηση αναμένεται να περιορίσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις μέχρι 10 άτομα, με τους περιορισμούς να ισχύουν και για τους εμβολιασμένους, αλλά και για εκείνους που νόσησαν, αλλά έχουν αναρρώσει. Τα σενάρια των μέτρων κάνουν λόγο για περιορισμό εισόδου σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια.
Τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι αναμένει αυστηρότερους περιορισμούς το νέο έτος, όπως το κλείσιμο κλαμπ και ντισκοτέκ!

Στην Ιταλία ανησυχούν

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι υπάρχει «ανησυχίας» εντός της κυβέρνησης καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού - Όμικρον - σαρώνει την Ευρώπη. Ο Σπεράντσα, μιλώντας σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή, κάλεσε τους Ιταλούς για «μέγιστη προσοχή» και προέτρεψε τον κόσμο «να αποφεύγει τις συγκεντρώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων».

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την επιβολή σκληρότερων μέτρων για τον περιορισμό ενός νέου κύματος κρουσμάτων Covid-19, σε σύσκεψη στις 23 Δεκεμβρίου (την Πέμπτη) ωστόσο τόνισε ότι «δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις»· δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τους πιθανούς νέους περιορισμούς που, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και την απαίτηση τεστ για Covid για πολυσύχναστους χώρους, όπως νυχτερινά κέντρα, ακόμη και για εμβολιασμένα άτομα.

Και πιο μακριά τα ίδια

Ανώτατος αξιωματούχος υγείας των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανό να επιβαρύνει τα αμερικανικά νοσοκομεία τις επόμενες εβδομάδες. «Η ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή είναι ήδη το κυρίαρχο στέλεχος στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με εκτιμήσεις που προέρχονται από τις βρετανικές υπηρεσίες Υγείας. Η μετάλλαξη Όμικρον έχει εντοπιστεί σε 89 χώρες και τα κρούσματα της παραλλαγής διπλασιάζονται, δήλωσε το Σάββατο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», επισημαίνεται στην WSJ.

Στην Αυστραλία: Η Νέα Νότια Ουαλία – στην Αυστραλία - κατέγραψε 2.501 νέα κρούσματα κορονοϊού στις 20 Δεκεμβρίου και αυξάνονται οι εκκλήσεις για επιστροφή των περιορισμών στη δημόσια Υγεία ενόψει των Χριστουγέννων. Κάποιοι μιλούν για περιορισμό κυκλοφορίας... Και στην Ελλάδα;

Σήμερα αποφασίζουν στην Ελλάδα

Τρομάζει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού ειδικούς και κυβέρνηση με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται πλέον όλες οι δυνάμεις ώστε να συγκρατηθεί ένα πιθανό πιο επιθετικό κύμα το επόμενο διάστημα. Τα νέα μέτρα είναι στο τραπέζι ενώ η κυβέρνηση όπως διατυπώθηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου μπορεί να θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα τόσο πριν τις γιορτές όσο και μετά. Σε ότι αφορά το διάστημα πριν από τις εορτές ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι εμβολιασμένοι να υποχρεωθούν να κάνουν rapid test ώστε να το επιδεικνύουν στην είσοδο στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας. Ένα μέτρο το κόστος του οποίου όμως θα επωμιστούν οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της πρώτης του δημόσιας εμφάνισης μετά το σάλο που προκλήθηκε για τη λεγόμενη «Μελέτη Τσιόδρα», σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να εξετάσει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα ενώ εάν χρειασθεί όπως είπε θα εισηγηθεί και νέα μέτρα υπό τον φόβο της μετάλλαξης Όμικρον.

ΚορονοϊόςΕυρώπηlockdownεμβόλιαμέτρα κορονοϊός