Υγεία|22.12.2021 08:20

Κορονοϊός: Έρευνα δείχνει σοβαρές επιπτώσεις στο σπέρμα – Σκοτώνει σπερματοζωάρια

Newsroom

Οι λοιμώξεις από τον κορονοϊό μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στην ποιότητα του σπέρματος για έως και τρεις μήνες, σύμφωνα με νέα έρευνα που κυκλοφόρησε και διαπιστώνει ότι η Covid-19 μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων έως και 37%, ενώ παράλληλα επιβραδύνει την κίνητικότητά τους.

Η έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από καθηγητές, διεξήχθη από ακαδημαϊκούς στο Βέλγιο σε δείγμα 120 ανρών, που είχαν νοσήσει με συμπτώματα Covid και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Fertility and Sterility» τη Δευτέρα.

Λήφθηκαν δείγματα από άνδρες που είχαν μέση ηλικία τα 35 χρόνια και ήταν χωρίς συμπτώματα, κατά μέσο όρο, για 52 ημέρες μέχρι τη στιγμή της λήψης των δειγμάτων. Όλοι τους έδειξαν μείωση κατά 37% στον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους μετά από μόλυνση από τον ιό. Ο αντίκτυπος του Covid στην ανδρική γονιμότητα διήρκεσε για τρεις μήνες, διαπίστωσαν οι ερευνητές, οπότε ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μετά επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα με τον μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, σημειώθηκε πτώση 60% στην ικανότητα του σπέρματος να κινείται.

Κακή η ποιότητα σπέρματος

«Τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί θα πρέπει να προειδοποιούνται ότι η ποιότητα του σπέρματος μετά τη μόλυνση από Covid-19 μπορεί να είναι κακή», καταλήγει η μελέτη, αν και οι επιστήμονες αποδέχθηκαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στη γονιμότητα.

Η έρευνα αντανακλά όσα είναι ήδη γνωστά για άλλους ιούς, όπως η γρίπη, που είναι γνωστό ότι βλάπτει το σπέρμα. Όσον αφορά τη γρίπη, οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως κατηγορήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις υψηλότερες θερμοκρασίες του σώματος που προκαλούνται από πυρετούς. Ωστόσο, με τον κορονοϊό, η μελέτη πρότεινε ότι δεν φταίει ο πυρετός, αλλά ότι τα προβλήματα στο σπέρμα οφείλονται στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στον ιό.

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, εντόπισαν μια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων συγκεντρώσεων αντισωμάτων Covid στο αίμα ασθενών και μειωμένης λειτουργίας του σπέρματος, γνωστή ως προσωρινή δυσλειτουργία του σπέρματος.

Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του Covid στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά μέσω του σπέρματος όσων έχουν πρόσφατα αναρρώσει από τον ιό.

ΚορονοϊόςάνδρεςCovid-19σπέρμα