Υγεία|07.01.2022 12:23

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο προστατεύει το κάθε είδος μάσκας

Newsroom

Την εγκατάλειψη των υφασμάτινων μασκών προσώπου συνιστούν οι ειδικοί με τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον να αυξάνονται πλέον καθημερινά σε όλες τις χώρες. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, η προστασία που παρέχουν δεν είναι αρκετή.

Οι μάσκες από ύφασμα, που αρέσουν σε πολύ κόσμο γιατί συνήθως έχουν σχέδια, μπορούν να μπλοκάρουν μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικές στο να μπλοκάρουν μικρότερα αερολύματα ή σωματίδια που μεταφέρουν τον ιό, σύμφωνα με λοιμωξιολόγους.

Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα

Η πιο πρόσφατη οδηγία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στους πολίτες να φορούν μάσκες, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτινων, που εφαρμόζουν άνετα και διαθέτουν ρυθμιζόμενο συρματάκι για τη μύτη. Προτείνεται επίσης η τοποθέτηση πολλαπλών επιστρώσεων, δηλαδή η χρήση μάσκας μιας χρήσης κάτω από μια υφασμάτινη μάσκα. Η ΚΝ95 προτείνεται για τους εργαζόμενους στην υγεία.

Σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών, ορισμένες μάσκες είναι ξεκάθαρα πιο αποτελεσματικές από άλλες στην προστασία των ανθρώπων από την Όμικρον.

«Αν θέλετε πραγματικά να μην εκτεθείτε, πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας», λέει η Μόνικα Γκάντι, ειδικευόμενη σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Η Γκάντι συνιστά τις μάσκες N95 ή τις μάσκες KN95, KF94 και FFP2, που είναι πιστοποιημένες στην Ευρώπη. Εάν αυτές δεν είναι διαθέσιμες, συνιστά διπλή κάλυψη - μια υφασμάτινη μάσκα πολλαπλών στρώσεων σφιχτά πάνω από μια χειρουργική μάσκα. 

«Αν όλοι φορούν απλώς μια υφασμάτινη μάσκα ή απλώς μια χειρουργική μάσκα, δε θα προκύψει καμία διαφορά με αυτήν την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή», προσθέτει. 

Το παρακάτω σχεδιάγραμμα που παρουσιάζει η Wall Street Journal, αποτυπώνει τον χρόνο που χρειάζεται για να μεταδοθεί μία μολυσματική δόση ιού από άτομο με κορονοϊό σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα. 

Η Μέγκαν Σρίνιβας, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, τονίζει ότι τόσο η ίδια όσο και τα μέλη της οικογένειάς της φορούν μάσκες KN95. Θα συνιστούσε αυτές τις μάσκες, που κυκλοφορούν σε παιδικά μεγέθη, σε γονείς που ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Εάν αυτές δεν είναι διαθέσιμες, προτείνει χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης.

μάσκαμετάλλαξη Όμικρονειδήσεις τώραΚορονοϊός