Υγεία|21.04.2022 14:32

Κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά: Ποια η πιθανότερη αιτία της μυστηριώδους νόσου – Τα πιθανότερα συμπτώματα και όσα γνωρίζουμε

Newsroom

Προβληματισμό προκαλεί η έξαρση της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κατάσταση επαγρύπνησης αρκετές χώρες του κόσμου. Το σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών. Στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα και ο ΕΟΔΥ καλεί σε εγρήγορση τους γιατρούς.

Μόσιαλος για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Όσα γνωρίζουμε

Για τα ανεξήγητα κρούσματα μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας, αγνώστου αιτιολογίας. Δεν έχουμε βρει κάποιον από τους ιούς της ηπατίτιδας που θα δικαιολογούσε αυτά τα περιστατικά. Δεν είναι μεγάλος όμως ο αριθμός παγκοσμίως» τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

«Αυτό που ανησύχησε είναι ότι θα περιμέναμε στη Σκωτία 4 ηπατίτιδες άγνωστης αιτιολογίας σε έναν χρόνο και τώρα έχουμε 12 περιπτώσεις σε 5-6 μήνες» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι η πιθανότερη αιτία είναι ένας αδενοϊός, που συνήθως δεν προκαλεί ηπατίτιδες.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί τα περιστατικά αυτά να οφείλονται στο εμβόλιο κατά της Covid, στη λοίμωξη από κορονοϊό και στην απομόνωση των παιδιών απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νοσούν δεν είχε εμβολιαστεί.

Αν σχετίζονται τα κρούσματα με την Covid, το πιο πιθανό είναι όχι αλλά γίνονται έρευνες που θα δείξουν. «Δεν βρίσκω αυτό το ενδεχόμενο πιθανό» είπε για το ενδεχόμενο πίσω από τα κρούσματα ηπατίτιδας να βρίσκεται ο εγκλεισμός των παιδιών κι αυτό γιατί όπως είπε, δεν υπάρχουν κρούσματα σε χώρες με μεγαλύτερα lockdowns.

«Είναι καλό να υπάρχει εγρήγορση παρά εφησυχασμός και να υπάρχει αργότερα ένα πρόβλημα. Αν το δούμε σε απόλυτα μεγέθη οι αριθμοί είναι μικροί γι αυτό δεν χρειάζεται πανικός» εξήγησε.

Παυλάκης: Τα 6 πιθανότερα συμπτώματα

Για το ζήτημα μίλησε και ο Γιώργος Παυλάκης, ιατρός - ερευνητής στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τις περιπτώσεις αυτές ως «σοβαρό θέμα». Όπως αναφέρει ο καθηγητής τα δύο από τα συνολικά εννέα παιδιά που νόσησαν με ηπατίτιδα στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, υπέστησαν καταστροφή στο συκώτι τους και χρειάστηκε να κάνουν μεταμόσχευση. Στην Αγγλία πρόσθεσε, τα κρούσματα κυμαίνονται από 70 έως 90.

«Χρειαζόμαστε χρόνο», πρόσθεσε στον ΣΚΑΪ, αναφορικά με τις αιτίες της έξαρσης ηπατίτιδας.
Όπως είπε τα τελευταία δεδομένα, χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο, «δείχνουν» ότι μπορεί να ευθύνεται ένας κοινός αδενοϊός, ο αδενοϊός 41, ο οποίος «δεν κάνει ηπατίτιδες».

Εξήγησε ότι θα μπορούσε να είναι και τελείως τυχαίο αλλά λόγω της συχνότητας εμφάνισης του εν λόγω αδενοϊού στα παιδιά που νοσούν «δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στην τύχη».

Ίσως ο κορονοϊός συμμετέχει έμμεσα - Δε σχετίζονται τα εμβόλια

Το χειρότερο σενάριο, πρόσθεσε, είναι ότι καθώς δυστυχώς πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν μολυνθεί και από κορονοϊό, ένα μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού τους είχε καταστραφεί καθιστώντας τα ευάλωτα.

«Μπορεί να συνδέεται. Δεν είναι τίποτα σίγουρο. Ένα κακό σενάριο είναι ότι δυστυχώς ο κορονοϊός συμμετέχει έμμεσα, οπότε μια κάποια άλλη ιική λοίμωξη που δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τώρα μπορεί να έχει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το μόνο που σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη είναι απόλυτα σαφές είναι ότι τα εμβόλια δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την έξαρση της ηπατίτιδας.

«Πώς το ξέρουμε; Τα παιδιά αυτά είναι 1 - 2 χρονών, δεν είχαν εμβολιαστεί. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», τόνισε.

Ποιά τα έξι συμπτώματα

Τα έξι συμπτώματα:

  1. Ικτερος
  2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
  3. Κνησμός στο σώμα
  4. Πυρετός
  5. Ναυτία
  6. Πόνος στην κοιλιακή χώρα
ΚορονοϊόςηπατίτιδαΕΟΔΥlockdownπαιδιάεμβόλιοκρούσματαειδήσεις τώρα