Υγεία|25.04.2022 11:57

Ηπατίτιδα σε παιδιά - Παγώνη: Το 10% που νόσησαν χρειάστηκαν μεταμόσχευση

Newsroom

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μίλησε για την οξεία ηπατίτιδα που εμφανίζεται στα μικρά παιδιά και έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και συνέστησε προσοχή στους γονείς ώστε να παρατηρούν τα παιδιά τους για πιθανά συμπτώματα.

Όπως τόνισε η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ τα συμπτώματα παραπέμπουν σε γαστρεντερικές διαταραχές με εμετούς και διάρροιες και σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάτι οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τους παιδιάτρους.

Αναφερόμενη στα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής από τον ΠΟΥ τόνισε ότι «η ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως έως την ηλικία των 5-6 ετών, μας ανησυχεί, γιατί στο 10% των παιδιών που νόσησαν έγιναν μεταμοσχεύσεις. Βέβαια ήταν πετυχημένες όλες, όμως είχαμε έναν θάνατο, όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ».

Επίσης, για την ηπατίτιδα υπογράμμισε ότι «πιστεύουμε ότι αφορά σε κάποιον αδενοϊό». Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν τα κρούσματα ηπατίτιδας δεν έχουν καμία σχέση με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, καθώς κανένα από τα παιδιά που νόσησαν μέχρι στιγμής δεν είχε εμβολιαστεί. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Η κυρία Παγώνη υπογράμμισε ότι υπάρχει κανένας λόγος για πανικό, καθώς οι γιατροί ξέρουν πως θεραπεύονται και πως αντιμετωπίζεται η ηπατίτιδα ενώ κάλεσε για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, καθώς η ηπατίτιδα είναι μεταδοτική. «Κολλάνε και οι μεγάλοι, αλλά αυτή τη στιγμή περιορίζεται μέχρι την ηλικία 16 ετών», επισήμανε.

κρούσματαΜατίνα Παγώνηηπατίτιδαειδήσεις τώρα