Υγεία|25.04.2022 14:29

Ηπατίτιδα σε παιδιά: 5-10 βαριά περιστατικά στην Ελλάδα προβλέπει ο Μαγιορκίνης - Δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος προστασίας

Newsroom

Μικρός θα είναι ο αριθμός κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα, εκτίμησε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι αναμένει να καταγραφούν περίπου 5 - 10 βαριά περιστατικά.

Χαρακτήρισε μάλιστα εξαιρετικά δύσκολο τον περιορισμό εξάπλωσης της ηπατίτιδας καθώς «υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο πολύ "ορφανά", κάτι που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για μία εκτεταμένη εξάπλωση, είτε για το ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είχαμε καραντίνα».

Σε ό,τι αφορά στα αίτια της νέας μορφής ηπατίτιδας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής κάνουμε μόνο υποθέσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι ο λόγος που βλέπουμε κρούσματα αυτήν την περίοδο σε παιδιά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ηπατίτιδα τα προηγούμενα χρόνια προσέβαλε τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ανοσία.

«Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορονοϊό», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μαγιορκίνης.

Παγώνη: Το 10% που νόσησαν χρειάστηκαν μεταμόσχευση

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μίλησε για την οξεία ηπατίτιδα που εμφανίζεται στα μικρά παιδιά και έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και συνέστησε προσοχή στους γονείς ώστε να παρατηρούν τα παιδιά τους για πιθανά συμπτώματα.

Όπως τόνισε η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ τα συμπτώματα παραπέμπουν σε γαστρεντερικές διαταραχές με εμετούς και διάρροιες και σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάτι οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τους παιδιάτρους.

Αναφερόμενη στα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής από τον ΠΟΥ τόνισε ότι «η ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως έως την ηλικία των 5-6 ετών, μας ανησυχεί, γιατί στο 10% των παιδιών που νόσησαν έγιναν μεταμοσχεύσεις. Βέβαια ήταν πετυχημένες όλες, όμως είχαμε έναν θάνατο, όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ».

Επίσης, για την ηπατίτιδα υπογράμμισε ότι «πιστεύουμε ότι αφορά σε κάποιον αδενοϊό». Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν τα κρούσματα ηπατίτιδας δεν έχουν καμία σχέση με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, καθώς κανένα από τα παιδιά που νόσησαν μέχρι στιγμής δεν είχε εμβολιαστεί. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Η κυρία Παγώνη υπογράμμισε ότι υπάρχει κανένας λόγος για πανικό, καθώς οι γιατροί ξέρουν πως θεραπεύονται και πως αντιμετωπίζεται η ηπατίτιδα ενώ κάλεσε για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, καθώς η ηπατίτιδα είναι μεταδοτική. «Κολλάνε και οι μεγάλοι, αλλά αυτή τη στιγμή περιορίζεται μέχρι την ηλικία 16 ετών», επισήμανε.

Λουκίδης: Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος τρόπος προστασίας των παιδιών

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδη μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν οι ειδικοί όπου θα έχουν μελετήσει διεξοδικά όλα τα δεδομένα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφασαφηνιστεί τα αίτια που έχουν προκαλέσει την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος τρόπος προστασίας των παιδιών.

Ο κ. Λουκίδης μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να αποφανθούν οι ειδικοί γιατροί για την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά κυρίως σε ηλικίες 5-9 ετών, ώστε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα.

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές Αρχές στην Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές Αρχές και στην Ελλάδα βρίσκονται σε επιφυλακή. Άλλωστε, ήδη ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει τους παιδίατρους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στα ύποπτα περιστατικά. Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κρούσμα στη χώρα μας, ωστόσο, σύμφωνα με το OPEN υπήρξε ένα ύποπτο περιστατικό, αλλά με βάση τα εργαστηριακά αποτελέσματα φάνηκε ότι το παιδάκι τελικά δεν νοσούσε από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Σημειώνεται πως όλοι οι φορείς της Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί.

Τι να προσέχουν οι γονείς

Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τα ύποπτα συμπτώματα και να σπεύδουν σε παιδίατρο εάν παρατηρήσουν κάτι ανησυχητικό στο παιδί τους.

Τα βασικά συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι ο ίκτερος, η αλλαγή χρώματος σε κόπρανα και ούρα, ο έντονος πόνος στην κοιλιά και ο πυρετός.

«Θέμα χρόνου» το πρώτο κρούσμα

Εάν οι ιατροί αρχίσουν και παρακολουθούν πιο στενά τα συμπτώματα της ηπατίτιδας στα παιδιά, η καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα «είναι θέμα χρόνου», εκτιμά ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, μιλώντας στο OPEN.

Όσον αφορά στη μετάδοση, γίνεται και αερογενώς και μέσω των επιφανειών. Η οξεία ηπατίτιδα, όπως εξηγεί ο ειδικός, προσβάλλει κυρίως το πεπτικό σύστημα και λιγότερο το αναπνευστικό.

Όπως υπογράμμισε, η καθαριότητα των χεριών είναι επιβεβλημένη. Ο παιδίατρος πρόσθεσε ότι το πλύσιμο των χεριών ίσως είναι και ο μοναδικός τρόπος προφύλαξης των παιδιών, όταν ανοίξουν τα σχολεία.

Η προειδοποίηση Μαγιορκίνη

Με την ανησυχία για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά να αυξάνει, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, προχώρησε σε ανάρτηση όπου παραχωρεί τα συμπεράσματα που προκύπτουν.

Ειδικότερα, ο κ. Μαγιορκίνης γράφει ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει πως τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες.

Αναλυτικότερα, τα συμπεράσματα όπως τα παρουσιάζει ο καθηγητής: 

  1. το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του καθότι ήδη θα βρίσκεται παντού
  2. πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου
  3. ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες με καταγραφή ηπιότερων μορφών της νόσου καθότι τώρα υπάρχει εγρήγορση και οι ιατροί ψάχνουν επισταμένα για τις διαγνώσεις. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
  4. ο αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων θα αυξηθεί καθότι θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

 

Στη συνέχεια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρει κάποια στοιχεία σχετικά με το «πιο πιθανό αίτιο, τον Αδενοϊό 41»:

«Το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό. Πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο, παραθέτω link με δημοσίευση του 1984 που σε μελέτη 1 έτους περίπου το 8% των διαρροϊκών συνδρόμων των βρεφών οφειλόταν στους εντερικούς τύπους 40 και 41:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6092424/

Οι Αδενοϊοί είναι ιοί DNA, είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχει κάποια προληπτική ή ιδιαίτερη συμπτωματική θεραπεία, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα περάσουν την ίωση ελαφριά».

Ανησυχία για τον πρώτο θάνατο παιδιού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε το Σάββατο πως τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε εν μέσω αύξησης των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία μεταξύ ανηλίκων. Επίσης, διευκρίνισε πως ενημερώθηκε για 169 κρούσματα σε 12 χώρες. Σημειώνεται πως δεν αποκαλύπτεται καμία λεπτομέρεια για το παιδί που υπέκυψε, ούτε πού καταγράφηκε ο θάνατος.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, έως την 21η Απριλίου περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στο Βέλγιο. Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι οι 114 από τις 169 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα παιδιά που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα ήταν ηλικίας μεταξύ του ενός μήνα και των 16 ετών. Τα 17 από αυτά κρίθηκε πως χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι στις τελευταίες 74 περιπτώσεις, εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, γνωστός ως αδενοϊός. Τα 20 από τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό -τα 19 είχαν ταυτόχρονα τον αδενοϊό και την COVID-19, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις βρετανικές υγειονομικές Αρχές και άλλα κράτη μέλη και εταίρους του για τα κρούσματα.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο, καλώντας τους παιδίατρους να επαγρυπνούν για περιπτώσεις ηπατίτιδας σε ανήλικους, που πιθανόν συνδέονται με έναν ιό της γρίπης, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για τα ανεξήγητα κρούσματα οξείας φλεγμονής του ήπατος σε παιδιά.

ηπατίτιδαειδήσεις τώραπαιδιάΜατίνα ΠαγώνηΓκίκας Μαγιορκίνης