Υγεία|29.04.2022 14:44

Επιβεβαίωση ethnos.gr: Νέο πλαίσιο για τις εξωσωματικές φέρνει άμεσα στη βουλή το υπουργείο Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Παράθυρο ελπίδας για χιλιάδες σύγχρονες γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί αλλά είχαν ξεπεράσει το επιτρεπόμενο ηλικιακό όριο για τις εξωσωματικές, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο πήρε το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και αποκάλυψε το ethnos.gr , φέρνει μία νέα σύγχρονη αντίληψη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αφού θέτει ως ηλικιακό όριο τα 54 έτη.

Να σημειωθεί ότι μόνο για την περίοδο της πανδημίας το όριο από τα 50 έτη είχε ανέλθει στα 52 εξαιτίας των δυσκολιών που είχαν οι γυναίκες να προσεγγίσουν τις μονάδες υγείας.

Με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση, έρχονται ριζικές αλλαγές στην εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και στην κρυοσυντήρηση ωαρίων.
Ειδικότερα το ίδιο νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης φέρνει αλλαγές και στην λεγόμενη «κατάψυξη» ωαρίων, δηλαδή στην κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Τι αλλάζει

Οι ρυθμίσεις εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση.

Οι αλλαγές που προωθούνται είναι:

  • αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη
  • επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν
  • καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντηρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί
  • επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου
  • διασφαλίζεται  η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Υπουργικό Συμβούλιουπουργείο ΥγείαςΘάνος Πλεύρηςεξωσωματική γονιμοποίησηειδήσεις τώρα