Υγεία|14.06.2022 13:05

Κοινή γραμμή στην Ευρώπη για πανδημία και εμβόλια - Τι θα πει ο Θάνος Πλεύρης στο Συμβούλιο υπουργών

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ακολουθήσει η Ευρώπη από Σεπτέμβριο κάτι που θα υποστηρίξει και η ελληνική κυβέρνηση διά του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Ο κ.Πλεύρης βρίσκεται στο Λουξεμβούργο συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο, προκειμένου να
συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. θα εξετάσουν λεπτομερώς τα δεδομένα για την πανδημία ώστε να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις από τον Σεπτέμβριο.

Άλλωστε η χώρα μας αναμένει αύξηση των περιστατικών κορονοϊού από τον Σεπτέμβριο γεγονός που μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε νέα μέτρα περιορισμού.

Στο μεταξύ όμως η Ελλάδα προετοιμάζεται και για άλλη μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό αφού οι παρτίδες που θα παραγγελθούν θα καλύπτουν όλα τα νέα στελέχη και τις παραλλαγές, ενώ θα απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό.

Πάντως τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν να παραταθεί για έναν χρόνο το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για την COVID. Τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την επέκταση του κανονισμού όσον αφορά στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για την COVID.

Ο κανονισμός θα παραταθεί κατά ένα έτος, ως την 30ή Ιουνίου 2023. Η παράταση του κανονισμού θα διασφαλίσει ότι οι ταξιδιώτες της ΕΕ καθώς και όσοι από τρίτες χώρες είναι συνδεδεμένοι στο σύστημα θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID για ταξίδια εντός της ΕΕ σε κράτη μέλη όπου απαιτούνται τα ταξιδιωτικά πιστοποιητικά.

Κατά τα άλλα στο Συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ε.Ε. θα συζητηθούν και θέματα όπως ο κανονισμός για τον Ευρωπαϊκό Χώρο δεδομένων υγείας με σκοπό την ενοποίηση και προσβασιμότητα σε αρχεία δεδομένων υγείας στην ΕΕ, καθώς επίσης και θέματα της στρατηγικής της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προσερχόμενος στο Συμβούλιο δήλωσε:

"Ως Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για τα νέα δεδομένα υγείας, για τον Παγκόσμιο χώρο υγείας και για τις προκλήσεις που υπάρχουν ειδικά στον εμβολιασμό από το Φθινόπωρο και μετά και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την υγειονομική κάλυψη των πολιτών της Ευρώπης αλλά και για την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει η Ευρώπη στις τρίτες χώρες".

Όλες οι ειδήσεις

Power Pass: Στις 17 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις - Αναλυτικά όλη η διαδικασία

Γλυκά Νερά: «Πρώτα να υποφέρει ο Μπάμπης και μετά να τον εξοντώσουν», λέει ο πατέρας της Καρολάιν

Εμείς θα συνεχίσουμε να τρώμε χταπόδια - Κι εμείς τα αγαπάμε, αλλά με τον τρόπο μας: στα κάρβουνα!

Θάλασσα, λίμνη και ποτάμι μαζί: Η πιο εξωτική παραλία της Ελλάδας που μοιάζει να βγαλμένη από την καρδιά της Καραϊβικής

ΚορονοϊόςεμβόλιαΕυρώπηειδήσεις τώραπανδημία