Υγεία|20.10.2018 16:35

Ευεργετικό το παιχνίδι στη φύση!

Άκης Φωτόπουλος

Το παιχνίδι είναι για το παιδί μια αναπόσπαστη δραστηριότητα της καθημερινότητας του και όπως λένε οι ειδικοί πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό. 

Στις μεγάλες πόλεις πολλοί γονείς επιλέγουν να πηγαίνουν το παιδί τους σε κάποιον φίλο του, στην παιδική χαρά ή ακόμη και σε παιδότοπο. Και η αλήθεια  είναι ότι τα παιδιά δείχνουν να διασκεδάζουν σε τέτοιου είδους χώρους, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι χώροι αυτοί δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το ελεύθερο παιχνίδι στη φύση που παλαιότερες γενιές είχαν τη δυνατότητα να έχουν. 

Ειδικά για τα παιδιά που μεγαλώνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα το παιχνίδι στη φύση έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς δίνει στα παιδιά αυτά την ευκαιρία να μοιραστούν μοναδικές εμπειρίες. 

Βέβαια οι σκληροί ρυθμοί της καθημερινότητας είναι αποτρεπτικοί για πολλούς γονείς που ζουν σε μεγάλες πόλεις να πηγαίνουν συχνά στην ύπαιθρο, ώστε να μπορούν τα παιδιά τους να χαίρονται το παιχνίδι στη φύση. Επικαλούμενη σχετικές μελέτες η ψυχολόγος κ. Έλσα Μπάρδα είπε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ Juniors» ότι «είναι  αναγκαιότητα για τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με την φύση» εξηγώντας παράλληλα πως «ακόμη και τα παιδιά των πόλεων καλό είναι να παίζουν σε φυσικό πάρκο μιας και η αλληλεπίδραση των παιδιών με το πράσινο περιβάλλον, έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία και την γνωστική τους ανάπτυξη».

Κατά την κ. Μπάρδα πολλά είναι τα οφέλη από το ελεύθερο παιχνίδι μιας και όπως λέει χαρακτηριστικά «η φύση έχει την δύναμη να βελτιώνει την διάθεση ενώ παράλληλα αποφορτίζει από το άγχος, καθώς μειώνει την ψυχική κόπωση. Και επειδή συνήθως το υπαίθριο παιχνίδι είναι ελεύθερο δεν ακολουθεί κάποια δομή για αυτό ενισχύει την φαντασία, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και την δημιουργικότητα».

ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥΣ

Όποτε μπορείτε πάτε με τα παιδιά σας ένα περίπατο στη φύση ώστε να χαλαρώσετε οικογενειακώς. «Το φυσικό περιβάλλον ενισχύει τις αισθήσεις και το αίσθημα ικανοποίησης», λέει η κ. Μπάρδα και προσθέτει: «Αρκεί ένας περίπατος για το παιδί σε καθημερινή βάση -σε υπαίθριο περιβάλλον- για να βελτιώσει την προσοχή και την μαθησιακή απόδοση καθώς και την φυσική του κατάσταση. Η εξερεύνηση του φυσικού περιβάλλοντος  και το παιχνίδι στην φύση, λειτουργεί ενισχυτικά στην αυτοπεποίθηση του παιδιού. Η επαφή με την φύση, από μικρή ηλικία διδάσκει το αίσθημα ευθύνης στο παιδί και τον σεβασμό στο περιβάλλον, κάνοντας το πιο υπεύθυνο».

ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΡΟΠΟ

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το σπαιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα στη φύση βελτιώνει τη διάθεση και τη συμπεριφορά των παιδιών. Βοηθάει ακόμη περισσότερο τα υπερκινητικά παιδιά καθώς και εκείνα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσοχής.

Επιπλέον η μάθηση στο εξωτερικό περιβάλλον είναι πιο αποτελεσματική και πιο διασκεδαστική. Τα παιδιά µπορούν να μάθουν αριθμητική, γλώσσα, φυσική, χημεία, οικολογία και πολλά άλλα, ενώ έρχονται σε επαφή µε τη φύση. Τα παιδιά έτσι μαθαίνουν µε βιωματικό τρόπο, συγκεντρώνονται καλύτερα και αφομοιώνουν περισσότερες πληροφορίες, επειδή μαθαίνουν µε τρόπο που έχει νόημα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Υπάρχουν δραστηριότητες που ενισχύουν τη σχέση του παιδιού με τη φύση, όπως:
- Οργανώστε ένα οικογενειακό πικ-νικ τα Σαββατοκύριακα σε βουνό ή θάλασσα.
- Μαζέψτε πετρούλες ή κοχύλια από μια παραλία και φτιάξτε κολάζ.
- Εάν έχετε γλάστρες στο μπαλκόνι ή διαθέτετε κήπο δώστε στο παιδί σας ένα μεγεθυντικό φακό και δείξτε του πώς να παρατηρεί τα φύλλα των φυτών.
- Πηγαίνετε με το παιδί σας σε ένα κοντινό αλσύλλιο και μαζέψτε φύλλα και άνθη από δέντρα ή φυτά. Εν συνεχεία φτιάξτε ένα φυτολόγιο.
- Δώστε στο παιδί σας μια φωτογραφική μηχανή και ενθαρρύνετέ το να φωτογραφίζει τοπία.
- Ξαπλώστε κάτω από ένα δέντρο και αφουγκραστείτε τους ήχους της φύσης. 
- Παίξτε μπάλα, κυνηγητό, κρυφτό πίσω από θάμνους ή δέντρα. 
- Βγείτε βόλτα σε κοντινά πάρκα που υπάρχουν στην πόλη, περπατήστε, κάντε ποδήλατο με τα παιδιά και εξερευνήστε...

παιχνίδιπαιδιάφύση