Υγεία|15.02.2019 13:25

Απολύονται οι καθαρίστριες σε δύο νοσοκομεία - Κινητοποιήσεις εργαζομένων

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ αφού από δύο νοσοκομεία (Δρομοκαΐτειο και Άγιο Σάββα) απολύονται ουσιαστικά οι καθαρίστριες καθότι λήγουν οι συμβάσεις τους. 

Πρόκειται για καθαρίστριες που είχαν προσληφθεί με διετείς συμβάσεις ενώ στο παρελθόν εργάζονταν σε ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού που είχαν συμβάσεις με τα νοσοκομεία. 

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε απομακρύνει τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού από το ΕΣΥ και είχε συνάψει συμβάσεις με εργαζόμενες που πριν απασχολούνταν στις ιδιωτικές εταιρείες με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς. 

Όμως πλέον λήγουν και οι ατομικές συμβάσεις και οι θέσεις προκηρύσσονται εκ νέου. Αποτέλεσμα είναι να παραμένει άγνωστο εάν το ίδιο προσωπικό θα μπορέσει να επαναπροσληφθεί αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εκτιμά ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις θα είναι χιλιάδες λόγω και της προεκλογικής περιόδου. «Για αρκετά χρόνια τους «έπιναν το αίμα» οι εργολάβοι και τώρα η Κυβέρνηση τους πετάει στο δρόμο ως επιβράβευση των αγώνων που έκαναν να γλιτώσουν από τους εργολάβους» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ

Ο κλάδος θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 18/2/2019 και ώρα 8:30 πμ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας

Οι συμβάσεις στο ΕΣΥ δεν αναγνωρίζονται έπειτα και από σχετική απόφαση του ΣτΕ εάν έχουν ξεπεράσει τους 24 μήνες, με συνέπεια οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην μπορούν να εγκρίνουν τους μισθούς. Για να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο πρόσκομμα απαιτείται νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Υγείας, κάτι που άλλωστε είχε γίνει σε κάποιες περιπτώσεις και για το επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ. 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

νοσοκομείακαθαρίστριεςαπολύσεις