Υγεία|25.10.2022 11:00

Κόπωση: Γιατί δεν έχετε ενέργεια - Οι 4 πιθανές αιτίες

Newsroom

Η κόπωση μπορεί να είναι γένους θηλυκού αλλά από ότι φαίνεται ταλαιπωρεί και τους άνδρες. Δεν είναι τυχαίο ότι η κόπωση μπορεί να παρουσιάζει μέχρι και το 8% του γενικού πληθυσμού ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό ειδικά μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της mayo clinic η κόπωση εκδηλώνεται με:

  • Δυσκολία ή αδυναμία έναρξης κάποιας δραστηριότητας (υποκειμενικό αίσθημα αδυναμίας).
  • Διαταραχές συγκέντρωσης και μνήμης ή συναισθηματική αστάθεια (πνευματική κόπωση).
  • Υπνηλία
  • Συνδυασμός όλων των παραπάνω

Οι αιτίες

Ο πρώτος λόγος της διαρκούς κόπωσης είναι οι λίγες ώρες ύπνου. Αν και ο άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον επτά ώρες αδιατάρακτου βραδινού ύπνου, πολλοί είναι αυτοί εκείνοι που δεν κοιμούνται επαρκώς τη νύχτα. Πρόκειται μάλιστα για μια κατάσταση που εκτός από κόπωση μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση και παχυσαρκία.

Κακή διατροφή

Μια άλλη αιτία κόπωσης είναι η κακής ποιότητας διατροφή. Έτσι για να έχετε περισσότερη ενέργεια ακολουθείστε τη μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες τροφίμων.

Καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή είναι ο τρίτος λόγος που μπορεί να σχετίζεται με τη μειωμένη ενεργητικότητα. Έρευνες αποδεικνύουν ότι ακόμη και ήπια δραστηριότητα για 20? είναι ευεργετική για τον οργανισμό.

Έντονο στρες

Το στρες κυρίως το χρόνιο – δηλαδή διαρκές και παρατεταμένο – προκαλεί σωματική και πνευματική εξάντληση που μπορεί ακόμη και να προξενήσει πολλές αρρώστιες.

Πιθανές ασθένειες

Η έλλειψη σιδήρου αλλά και οι θυρεοειδικές διαταραχές (όπως ο υποθυρεοειδισμός) μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα την κόπωση.

Στην περίπτωση που δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους καλό είναι να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Πηγή:mayo clinic