Υγεία|02.11.2022 10:10

Κορονοϊός: Ζοφερή πρόβλεψη Παγώνη για νέα έκρηξη κρουσμάτων – Πότε αναμένεται η κορύφωση

Newsroom

Για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορoνοϊού στην Ελλάδα, τους εμβολιασμούς και τα μέτρα προφύλαξης ενόψει του χειμώνα μίλησε στην εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» του Open η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Αρχικά, η κυρία Παγώνη ανέφερε πως δεν την εξέπληξε η αύξηση των κρουσμάτων: «Το περίμενα, ήταν κάτι αναμενόμενο. Έχει ξεκινήσει ήδη στην Ευρώπη εδώ και 25 μέρες. Εκεί τα κρούσματα και ειδικά οι θεραπείες στις απλές κλίνες Covid έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Στην Αγγλία είναι στο 45%, στην Ιταλία το 32%. Παίζουν ρόλο και οι καιρικές συνθήκες. Για να πούμε την αλήθεια ήμασταν και πολύ τυχεροί, είχαμε πάρα πολύ καλό καιρό. Βέβαια, τα πράγματα θα αλλάξουν από εδώ και πέρα και λογικό είναι να είμαστε σε εξωτερικούς χώρους και να έχουμε μια αύξηση 8 με 10%. Τις επόμενες ημέρες, του επόμενους μήνες θα αλλάξουν τα πράγματα».

«Να εμβολιαστούν οι άνω των 60, δεν υπάρχουν πολλά ραντεβού»

Όπως εξήγησε η γιατρός: «Από τη στιγμή που θα χαλάσει ο καιρός, θα πάμε σε εσωτερικούς χώρους, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή. Εμβολιασμοί γρήγορα για τους άνω των 60. Είναι κάτι που τονίζουμε εδώ και καιρό και δεν υπάρχουν πολλά ραντεβού. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την πούμε».

Όσον αφορά τους κάτω των 60 η κυρία Παγώνη ανέφερε πως: «Επίσης σε συνεννόηση με τους γιατρούς τους, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα πρέπει να εμβολιαστούν».

Παράλληλα, τόνισε και τη σημαντικότητα και του εμβολιασμού για τη γρίπη, λέγοντας:

«Πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς, γιατί τον επόμενο μήνα αρχίζει και η γρίπη, και συγχρόνως πρέπει να κάνουμε και το εμβόλιο της γρίπης, που είναι σημαντικό. Μην ξεχνάτε πως δύο χρόνια ωραία περάσαμε, φοράγαμε τις μάσκες, δεν είχαμε γρίπες πολλές, το καλοκαίρι όμως ξεκίνησε και φάνηκε η ιστορία της γρίπης καθώς είχαμε αρκετά κρούσματα».


Πότε έρχεται η μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων 

Όπως εκτιμά: «Και μετά τον Νοέμβριο θα έχουμε πολλά περισσότερα και η μεγάλη έξαρση αναμένεται τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Άρα πλέον έχουμε και άλλον έναν ιό».

«Δεν θα σας κρατήσουμε μέσα εμείς οι γιατροί», συνέχισε αστειευόμενη η κυρία Παγώνη, σημειώνοντας πως «πλέον έχουμε ωριμάσει, έχουμε μεγάλη εμπειρία όλοι. Θα πάμε να εμβολιαστούμε με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, θα προσέξουμε στους εσωτερικούς χώρους, να φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός. Μην κοιτάτε που δεν το λέμε τώρα, η μάσκα χρειάζεται, όπου υπάρχει κόσμος τη φοράς. Είναι αλήθεια πως έχουμε χαλαρώσει.

«Μην ξεχνάμε πως έχουμε ακόμα έναν ιό, τον RSV και όταν θα υπάρξει αυτή η τριπλέτα, καταλαβαίνετε πως τα πράγματα δυσκολεύουν. Αλλά δεν χρειάζεται πανικός», υπογράμμισε.

Υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών 

Τέλος, υπερασπίστηκε τον εμβολιασμό των παιδιών για τον κορονοϊό, λέγοντας:

«Η Επιτροπή απεφάνθη ότι από 6 μηνών έως 4 ετών, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο μπορεί να κάνει ένα παιδί το εμβόλιο. Μην ξεχνάτε ότι στο εξωτερικό αυτοί οι εμβολιασμοί γίνονται, δεν είναι κάτι καινούριο και από 5 έως 11 ετών θα μπορούν να κάνουν και την αναμνηστική δόση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ματίνα Παγώνηεμβόλιο κορονοϊόςαντιγριπικό εμβόλιοΚορονοϊόςειδήσεις τώραγρίπη