Υγεία|15.11.2022 13:48

Τι είναι οι αναλογικοί αστροναύτες και τι ακριβώς τρώνε; Διατροφολόγος αποκαλύπτει

Newsroom

Αναλογικοί αστροναύτες λέγονται όσοι συμμετέχουν σε προσομοιώσεις αποστολών σε άλλους πλανήτες, και είναι είτε επαγγελματίες είτε κάποιοι εθελοντές οι οποίοι επιλέγονται για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που πάνε πακέτο με μια αποστολή, όπως το να είσαι μακριά από τους δικούς σου, να μην έχεις επικοινωνία, να τρως συγκεκριμένο φαγητό, να έχεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Τι τρώνε όμως αυτοί αυτοί οι αναλογικοί αστροναύτες στην καθημερινότητά τους;


Η διατροφολόγος αναλογικών αστροναυτών Χριστίνα Αριάδνη Βαλαγκούτη μιλώντας στην ΕΡΤ αποκάλυψε σε σχέση με το θέμα της διατροφής των αναλογικών αστροναυτών, ότι «το φαγητό είναι προπαρασκευασμένο αποκλειστικά για τέτοιες συνθήκες συνήθως, όποτε είναι κάποιο φαγητό αφυδατωμένο, είναι σε σακουλάκια ώστε να ετοιμάζετε εύκολα και γρήγορα, γιατί ούτε χρόνο έχουν ούτε τις εγκαταστάσεις να κάτσουν να μαγειρέψουν. Οπότε είναι φαγητό το οποίο δεν είναι πάρα πολύ ορεκτικό, εκεί είναι κυρίως το πρόβλημα, είναι επεξεργασμένο. Είναι σαν τα νουντλς που βάζεις νερό μέσα, κάπως έτσι, σε όλα βάζεις ένα νερό και ετοιμάζονται, για να είναι έτοιμα γρήγορα».

Στην διατύπωση ότι ίσως αυτό το είδος φαγητού δεν είναι γευστικό, αλλά ίσως να μην είναι και βοηθητικό για την υγεία, τόνισε: «Δυστυχώς δεν είναι και το τέλειο. Είναι καλύτερα από το να μην τρως τίποτα προφανώς, αλλά πάλι οι αποστολές στο διαστημικό σταθμό είναι περίπου έξι μήνες κάθε φορά. Υπάρχει ένας ανεφοδιασμός κάθε δυο τρεις μήνες, αλλά πάλι αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρχουν πάντα φρέσκα τρόφιμα. Δεν είναι ότι είναι όλα σε σκόνη, υπάρχουν και κάποια τρόφιμα που μπορούν να τα καταναλώσουν όπως τα παίρνουμε εμείς από το σούπερ μάρκετ, κάτι μπισκότα, κάποια δημητριακά, ακόμα και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, τα οποία κρατάνε πολύ καιρό, γιατί κυρίως αυτό είναι το πρόβλημά μας, ότι δεν κρατάνε αρκετό καιρό εκτός ψυγείου. Θέλουμε κάτι εύκολο που να κρατάει πολύ καιρό. Το παστό το αποφεύγουμε επειδή έχει μια συγκεκριμένη οσμή, όπως και το ψάρι, τα αποφεύγουμε λόγω της μυρωδιάς»

Αναφορικά με την αδυναμία να αναπαραστήσουν την έλλειψη της βαρύτητας, δήλωσε: «Ναι, δυστυχώς δεν έχουμε την έλλειψη της βαρύτητας, είναι από τα πράγματα που δεν μπορούμε να μετρήσουμε σε μια αναλογική αποστολή, γιατί λαμβάνουν χώρα στη Γη, αλλά μπορούμε να μετρήσουμε όλα τα άλλα. Δεν υπάρχουν αποστολές ή προσομοιώσεις που να μιμούνται την έλλειψη της βαρύτητας. Συνήθως είναι σε κάποιο άλλο περιβάλλον, π.χ. έχει γίνει μια αποστολή σε ένα σωλήνα λάβας. Γίνονται στην Ανταρκτική, γίνονται σε κάποιες ερήμους, σε ακραίες συνθήκες, αλλά όχι τόσο ακραίες όσο η έλλειψη βαρύτητας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αστροναύτηςειδήσεις τώραδιατροφή