Υγεία|09.12.2022 21:48

Ανησυχία για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α: 16 θάνατοι στη Βρετανία που αντιμετωπίζει έλλειψη αντιβιοτικών

Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει στη Μεγάλη Βρετανία από τους θανάτους παιδιών εξαιτίας του στρεπτόκοκκου Α η αύξηση των κρουσμάτων της λοίμωξης έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.

Εντωμεταξύ στη Βρετανία κορυφαίοι γιατροί εξέδωσαν σήμερα νέες οδηγίες σχετικά με τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι ανήσυχοι γονείς, καθώς ένα ακόμη νεαρό κορίτσι έχασε την ζωή του. 

Την ίδια στιγμή, πανικός επικρατεί και στη Γαλλία όπου δύο παιδιά και ένας ενήλικας πέθαναν από αιτία που συνδέεται με στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, σύμφωνα με τη Γενική διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας.

16 θάνατοι και έλλειψη αντιβιοτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι υγειονομικοί αναφέρουν πως ο αριθμός των θανάτων είναι ασυνήθιστα υψηλός για την εποχή αυτή. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 650 κρούσματα της επιθετικής αυτής μορφής έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία, εκ των οποίων τα 170 παρατηρήθηκαν σε παιδιά και έχουν οδηγήσει σε 14 θανάτους. Δύο ακόμη θανάσιμα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με την Daily Mail, μια κάτοικος στο Πλίμουθ της Αγγλίας επισήμανε πως χρειάστηκε να τηλεφωνήσει σε έξι τοπικά φαρμακεία προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μπουκάλι αντιβιοτικά για την 10χρονη κόρη της, η οποία ταλαιπωρείται από τον στρεπτόκοκκο Α.

Η ανεπάρκεια αντιβιοτικών για τον Strep A ανάγκασε πολλούς εμπειρογνώμονες να υποστηρίξουν πως οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να μοιράζουν εναλλακτικά φάρμακα, τη στιγμή που ο θάνατος ενός 12χρονου κοριτσιού στο Χόουβ της Αγγλίας εντείνει τις ανησυχίες για την εφιαλτική εξέλιξη του στρεπτόκοκκου Α. Το άτυχο κορίτσι αποτελεί τον δέκατο έκτο επιβεβαιωμένο θάνατο στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη λοίμωξη.

Την παρούσα χρονική στιγμή, ο ισχύων κανονισμός αναφέρει πως οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να χορηγούν κάτι διαφορετικό από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή ενός ασθενούς από τον ιατρό του. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας αυξάνει τις παραδόσεις αντιβιοτικών Strep A στα φαρμακεία σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι τοπικές ελλείψεις.

Ο David Webb, επικεφαλής φαρμακοποιός του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, προέτρεψε τα φαρμακεία να συνεργαστούν για να κατανοήσουν την τοπική διαθεσιμότητα των φαρμάκων και να παραγγείλουν πρόσθετο απόθεμα σύμφωνα με τη ζήτηση των ασθενών. Σημείωσε επιπλέον ότι η παραγγελία «υπερβολικών ποσοτήτων» θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η έξαρση των κρουσμάτων και οι φόβοι που προκύπτουν έχουν οδηγήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) σε κατάρρευση, με τους γονείς άρρωστων παιδιών να κατακλύζουν τα ιατρεία γενικής ιατρικής.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν

συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α;

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

θάνατοιΒρετανίαΕυρώπηλοιμώξειςειδήσεις τώρα