Υγεία|13.12.2022 11:43

Ανησυχία για τον ιό της Καμήλας - Τα συμπτώματα και οι τρόποι μετάδοσης

Newsroom

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί στους φιλάθλους που επιστρέφουν από το Κατάρ για τον ιό της Καμήλας. Πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού, που μεταδίδεται μετά από στενή επαφή με καμήλα ή με άτομο που νοσεί.

Αναγνωρίστηκε το 2012 και έκτοτε έχουν καταγραφεί 2.600 κρούσματα παγκοσμίως, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην αραβική χερσόνησο. Πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών φέρεται να έχει πεθάνει. Δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Κατάρ, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Βρετανίας προειδοποίησε τους φιλάθλους που επιστρέφουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου να είναι σε επιφυλακή για τα συμπτώματα της νόσου. 

Τα 5 συμπτώματα

  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Βήχας
  • Εμετός
  • Πυρετός
  • Διάρροια

Για τον Ιό της Καμήλας μίλησε το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά θανατηφόρος ιός, αλλά μεταδίδεται δύσκολα. 

«Έχουμε και τον ιό της καμήλας, είχαμε τα ποδόσφαιρα. Αυτός ο ιός λέγεται αναπνευστικό "Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής". Το ξέρουμε από το 2012 και έχουμε από τότε 2.602 κρούσματα. Είναι με την επαφή με την καμήλα, ή όταν κάποιος έχει κολλήσει διά της αναπνευστικής οδού. Όσοι πήγαν στο Κατάρ ανέβηκαν και σε μια καμήλα. Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ποσοστό. Αυτό το σύνδρομο είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικό, αλλά έχει θανάτους στο 1/3 του συνόλου» είπε χαρακτηριστικά. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ιόςΜατίνα ΠαγώνηΜουντιάλκαμήλαΚατάρειδήσεις τώρα