Υγεία|21.12.2022 22:51

Κοκτέιλ κορονοϊού και λοιμώξεων προκαλεί τρόμο στους ειδικούς: Φόβοι για χιλιάδες κρούσματα και συστάσεις

Newsroom

Ιδιαίτερα ανήσυχοι παρουσιάζονται οι ειδικοί για την αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις ενόψει των επόμενων μηνών.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, στο Πρώτο Πρόγραμμα, «το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε μία σταθερή παρουσία περίπου 7 με 8 χιλιάδων περιστατικών covid την ημέρα».

«Τα κρούσματα αυτά σίγουρα είναι κοντά στα 15-16 χιλιάδες ανεπίσημα, διότι υπάρχουν πάρα πολλοί που κάνουν τα τεστ και δεν τα δηλώνουν, οπότε είναι ένας αριθμός που μάλλον είναι αναμενόμενος για την εποχή. Αυτό δεν φαίνεται να έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, δηλαδή στις εισαγωγές που φαίνεται να είναι σταθερές, κυρίως κοντά στις 190 – 200 με την ημέρα. Αυτό δε φτάνει με τίποτα το ποσοστό που είχαμε αντίστοιχα στην περσινή εποχή που ήταν κοντά στις 500 την ημέρα», είπε, για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις, ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα υπάρξει έξαρση τους επόμενους μήνες. «Νομίζω ότι και για το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξαναθυμηθούμε τις εποχές του 2017-2018 που πάντα εκεί, μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, είχαμε μία αυξημένη παρουσία λοιμώξεων και αυξημένη παρουσία νοσηλειών λόγω λοιμώξεων. Το βλέπω να συμβαίνει και να το έχουμε ξανά μπροστά μας και φέτος», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι η αύξηση των λοιμώξεων θα έχει άμεση σχέση με τις γιορτές, που, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας, θα υπάρχει μία δυναμικότητα της κοινωνίας σε διασκέδαση και ταξίδια. Ωστόσο, όπως επισήμανε, πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες οι οποίες είναι και ο στόχος.

Ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικές αιτίες του φαινομένου είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και οι δύσκολες συνθήκες νοσηλείας. «Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο να μην αχρηστεύονται αντιβιοτικά και κυρίως πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι αν έχεις μια ίωση δεν παίρνεις αντιβιοτικά», τόνισε.

Καπραβέλος: Αναζωπύρωση των ιογενών λοιμώξεων

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο GRTimes ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, έκανε λόγο για μεγάλη έξαρση ιογενών λοιμώξεων, γρίπης αλλά και κορονοϊού, Όπως επισήμανε, ωστόσο, προς το παρόν η κατάσταση είναι υπό έλεγχο από το ΕΣΥ.

«Ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη αυτή και δεν αιφνιδιαστήκαμε. Γνωρίζαμε ότι το έβδομο κύμα της πανδημίας θα έχει κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά, ότι θα έχουμε δηλαδή ένα πρόβλημα και με τον κορωνοϊό, αλλά και με τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Το γνωρίζαμε διότι τα μηνύματα, οι ενδείξεις, αλλά και οι ισχυρισμοί του ΠΟΥ ανέφεραν ότι θα υπάρχει μια αναζωπύρωση λόγω της εξασθένησης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας», είπε ο κ. Καπραβέλος ο οποίος και παραδέχτηκε ότι, αυτή τη στιγμή, «ως πληθυσμός αντιμετωπίζουμε μια έξαρση των ιογενών λοιμώξεων, της γρίπης αλλά και του κορονοϊού. Πολλοί άνθρωποι αυτό το διάστημα ταλαιπωρούνται από πυρετούς, κομμάρες, μυαλγίες κλπ, όμως ευτυχώς όλα αυτά δεν οδηγούν σε κατάρρευση του συστήματος υγείας το οποίο αντέχει».

«Και αυτό είναι καλό σημάδι, καθώς η κατάσταση δείχνει διαχειρίσιμη. Παράλληλα φαίνεται ότι δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα με τον κορονοϊό, ωστόσο είναι λάθος να πιστέψουμε ότι με αυτόν έχουμε τελειώσει. Και το λέω, επειδή διαπιστώνεται ότι οι ηλικιωμένοι δεν ακολουθούν τις οδηγίες και δεν εμβολιάζονται. Κάνω έκκληση να σταματήσει ο εφησυχασμός γιατί με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει», τόνισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις οδηγίες που οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να επιβραδυνθούν οι ρυθμοί μετάδοσης των ιογενών λοιμώξεων. «Δε θα πω κάτι καινούργιο. Μεγάλη προσοχή στα παιδιά, μάσκες σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και εμβολιασμοί. Πρόκειται για οδηγίες που έχουν δοθεί εδώ και πολύ καιρό από τους ειδικούς. Αυτούς που ακολουθήσαμε και δεν ασχολούμαστε πια με τόσο βαριά περιστατικά όπως αυτά που είχαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Και καλώς συνέβη, διότι αυτό που αντιμετωπίσαμε στο διάστημα της πανδημίας ήταν ένας ασύλληπτος εφιάλτης», υπογράμμισε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

λοιμώξειςπανδημίαειδήσεις τώραΚορονοϊός