Υγεία|28.12.2022 16:02

Υπουργείο Υγείας: «Σαφάρι» ελέγχων για τις ελλείψεις φαρμάκων – Στο στόχαστρο μεγάλες φαρμακαποθήκες και «λουκέτα»

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σαφάρι ελέγχων εν μέσω εορτών έχουν ξεκινήσει οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εντοπίσουν τους δρόμους εξαγωγής των φαρμάκων που λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι κάποιες φαρμακαποθήκες δεν προμηθεύουν την αγορά επαρκώς.

Αποτέλεσμα είναι να απουσιάζουν γνωστά και ευρείας χρήσης φάρμακα προκαλώντας σοβαρή ταλαιπωρία στους ασθενείς.

Το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προειδοποιήσει τις φαρμακαποθήκες ότι εάν εντοπισθούν να μην προμηθεύουν με τα απαραίτητα σκευάσματα τα ελληνικά φαρμακεία, θα επιβάλλονταν πρόστιμα ενώ θα έμπαιναν και λουκέτα.

Ήδη ο ΕΟΦ με σημερινή απόφασή του αναστέλλει την άδεια χονδρικής πώλησης φαρμάκων σε δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς δεν δέχθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο των αποθεμάτων τους.

Με δυο σημερινές αποφάσεις του ο ΕΟΦ  γνωστοποιεί ότι η αναστολή ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι να επιθεωρηθεί από τον ΕΟΦ. Ως εκ τούτου οι φαρμακαποθήκες δεν νομιμοποιούνται όσο διαρκεί η αναστολή να διαθέτουν και να διακινούν φαρμακευτικά προϊόντα.

Να σημειωθεί ότι κάποιες φαρμακαποθήκες προχωρούν σε εξαγωγές φαρμάκων σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες. Παράλληλα καταγράφονται και περιπτώσεις όπου τα σκευάσματα διατηρούνται στις αποθήκες ώστε να διατεθούν άλλες χρονικές περιόδους σε πιο καλές τιμές.

Οι ελλείψεις

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τα ράφια των φαρμακείων απουσιάζουν παιδικά αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά αλλά και φάρμακα για το αναπνευστικό σύστημα. Γενικά τα παιδιατρικά σκευάσματα είναι τα πιο δύσκολα να βρεθούν αυτή την εποχή, όπως ισχυρίζονται οι φαρμακοποιοί.

Συνέπεια οι ασθενείς να υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία αφού αναγκάζονται να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, για να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο.

Παράλληλα από τα φαρμακεία λείπουν και άλλα φάρμακα ευρείας χρήσης όπως δερματολογικά, καρδιολογικά κ.α.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραυπουργείο Υγείαςφαρμακείοφάρμακα