Υγεία|29.12.2022 19:01

Ο κορονοϊός «μαστίζει» την Κίνα: Έρευνα «δείχνει» 9.000 θανάτους κάθε μέρα - Η θέση των ECDC για τεστ σε όσους ταξιδεύουν στην ΕΕ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)

«Αδικαιολόγητα» τα υποχρεωτικά τεστ για κορονοϊό σε όσους ταξιδεύουν από την Κίνα σε χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την εκτίμηση των ECDC, την ώρα που η χώρα «μαστίζεται» ξανά -και με γοργούς ρυθμούς- από την πανδημία. Μάλιστα, βρετανική εταιρεία μιλά για «9.000 θανάτους» καθημερινά.

Ειδικότερα, η εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επιβάτες που αφικνούνται από την Κίνα -όπου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί- είναι «αδικαιολόγητη», εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Οι χώρες της ΕΕ «έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ» τονίζει στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία, εξηγώντας πως το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ δεν είναι αναγκαίο στο σύνολο της ΕΕ.

«Σχετικά περιορισμένες» οι πιθανές λοιμώξεις που μπορεί να εισαχθούν 

Για τα ECDC, «οι πιθανές λοιμώξεις» που μπορεί να εισαχθούν είναι «σχετικά περιορισμένες» σε σύγκριση με τον αριθμό εκείνων που κυκλοφορούν ήδη καθημερινά. Επιπλέον, τα συστήματα υγείας «είναι σήμερα σε θέση να διαχειριστούν» την ασθένεια.

Σημειώνεται, πάντως, ότι πολλές χώρες -όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ- έχουν ήδη επιβάλει υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα.

Το αιφνιδιαστικό τέλος της λεγόμενης «πολιτικής μηδενικής Covid» στην Κίνα και η επανέναρξη των ταξιδιών στο εξωτερικό, σημειώνεται σε μία περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο.

Περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στην Κίνα

Περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν πιθανότατα καθημερινά στην Κίνα από την Covid-19, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία παροχής δεδομένων υγείας Airfinity, η οποία διπλασίασε την εκτίμηση που έκανε για τους θανάτους την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Οι μολύνσεις από Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται στην Κίνα τον Νοέμβριο και έκαναν άλμα αυτόν τον μήνα, αφού το Πεκίνο κατήργησε την πολιτική «μηδενικής Covid», τα τακτικά τεστ στον πληθυσμό και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα ασυμπτωματικά κρούσματα.

Σύμφωνα με την Airfinity, οι θάνατοι από την 1η Δεκεμβρίου έφτασαν τις 100.000 και οι μολύνσεις συνολικά τα 18,6 εκατομμύρια. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι χρησιμοποιεί μια μοντελοποίηση που βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονταν από κινεζικές επαρχίες προτού εφαρμοστεί η πρόσφατη αλλαγή στην καταγραφή των κρουσμάτων.

Η Airfinity αναμένει ότι οι μολύνσεις θα φτάσουν την κορύφωσή τους στις 13 Ιανουαρίου, με 3,7 εκατομμύρια κρούσματα καθημερινά. Γύρω στις 23 Ιανουαρίου θα κορυφωθούν οι θάνατοι, με περίπου 25.000 την ημέρα. Σωρευτικά, από τον Δεκέμβριο, οι θάνατοι θα ανέλθουν σε 584.000.

Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις μερικές χιλιάδες κρούσματα που ανακοινώνουν οι υγειονομικές Αρχές της Κίνας, αφού καταργήθηκε το πανεθνικό δίκτυο διενέργειας διαγνωστικών τεστ PCR, αφού η κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της, από την πρόληψη των μολύνσεων στη θεραπεία τους. Από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν το Πεκίνο έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της, οι αρχές έχουν ανακοινώσει μόνο 10 θανάτους από Covid-19.

Πρόσφατα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας είπαν ότι θεωρείται ότι πεθαίνει από Covid-19 κάποιο άτομο που εμφανίζει αναπνευστική ανεπάρκεια την οποία προκαλεί η Covid-19. Αποκλείονται οι θάνατοι από άλλες ασθένειες και καταστάσεις, ακόμη και αν ο αποθανών είχε βρεθεί θετικός στον νέο κορονοϊό.

Μέχρι την 28η Δεκεμβρίου ο επίσημος απολογισμός των θανάτων στην Κίνα έκανε λόγο για 5.246 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, το 2020.

Η Airfinity αναμένει, πάντως, 1,7 εκατομμύρια θανάτους σε όλη την Κίνα μέχρι τα τέλη Απριλίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ