Υγεία|02.01.2023 20:00

Ανατροπή: Φάρμακα για τον κορονοϊό που κάποτε θεωρούνταν «θαυματουργά», τώρα θεωρούνται επικίνδυνα

Newsroom

Η έλλειψη εξειδικευμένων θεραπειών έναντι του κορονοϊού για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχει αφήσει εκατομμύρια Αμερικανούς με περιορισμένες επιλογές αν αρρωστήσουν, καθώς η πανδημία οδεύει προς έναν αβέβαιο χειμώνα.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα, που κάποτε θεωρούνταν ως game changer για τους ασθενείς - ένα από αυτά χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2020 - είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά έναντι των σημερινών μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Τα ευκολότερα στη χορήγηση αντιιικά φάρμακα, όπως το Paxlovid, έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό τη θέση τους, αλλά δεν είναι ασφαλή για όλα τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, επειδή αλληλεπιδρούν με πολλά άλλα φάρμακα, αναφέρει το Politico.

Αλλά η χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ που οδήγησε στην ανάπτυξη φαρμάκων κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας έχει στερέψει και οι νομοθέτες έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για περισσότερα χρήματα. Χωρίς αυτό, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τους φαρμακοβιομήχανους να εργαστούν πάνω σε νέες θεραπείες αντισωμάτων που θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές.

Και χωρίς ένα κυβερνητικό πρόγραμμα όπως το Operation Warp Speed για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών δεύτερης γενιάς, οι ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν από σοβαρή νόσηση με κορονοϊό και να κατακλύσουν τα νοσοκομεία όταν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ είναι ήδη επιβαρυμένο, χάρη στην εισροή ασθενών με μια σειρά από αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του RSV.

«Το γεγονός ότι έχουμε εξέλθει από τη φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας δεν σημαίνει ότι ο Covid έχει τελειώσει ή ότι δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο», δήλωσε η Leana Wen, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington και πρώην επίτροπος υγείας της Βαλτιμόρης. «Υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικανοί που είναι ευάλωτοι σε σοβαρή ασθένεια».

Ο FDA απέσυρε τις άδειες για τέσσερις θεραπείες αντισωμάτων το 2022, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον και οι μυριάδες υποπαραλλαγές του εξαφάνισαν την αποτελεσματικότητά τους. Οι θεραπείες απευθύνονταν σε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς με ήπιο έως μέτριο Covid που θεωρούνταν ότι διέτρεχαν κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο και να καταλήξουν σε νοσοκομείο.

Ενώ τα αντιιικά χάπια είναι άφθονα και παραμένουν μια επιλογή για ορισμένους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν θα λειτουργήσουν για όλους - το Paxlovid της Pfizer αλληλεπιδρά με πολλά ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα - τα οποία έχουν κατασκευαστεί από εταιρείες όπως η Regeneron, η Eli Lilly και η Vir - είναι μόρια που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν την είσοδο ενός ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Πρέπει όμως να συνδεθούν με την πρωτεΐνη αιχμή του ιού για να τον εξουδετερώσουν, και οι πολλές μεταλλάξεις του κορονοϊού από την εμφάνισή του το 2019 έχουν καταστήσει σταδιακά τα διαθέσιμα προϊόντα αναποτελεσματικά.

«Είναι λίγο ριψοκίνδυνο να το αναπτύξουμε αυτό», δήλωσε ο Arturo Casadevall της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins, επισημαίνοντας πόσο γρήγορα εμφανίστηκαν κάποιες παραλλαγές του κορονοϊού πριν υποχωρήσουν γρήγορα.

Από το τεράστιο νομοσχέδιο δαπανών που ψήφισαν οι νομοθέτες των ΗΠΑ πριν από τα Χριστούγεννα, έμεινε εκτός το αίτημα της κυβέρνησης για 9 δισεκατομμύρια δολάρια για περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα δολάρια για να διανεμηθούν για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων αναγκών λόγω της συνέχισης της πανδημίας.

«Λόγω της αδράνειας του Κογκρέσου και της έλλειψης χρηματοδότησης, το HHS δεν έχει τους πόρους που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη νέων θεραπειών και θα μπορούσαμε να βρεθούμε με ένα πολύ περιορισμένο φαρμακείο τη στιγμή που χρειαζόμαστε περισσότερα εργαλεία για την καταπολέμηση του Covid-19», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο POLITICO, προσθέτοντας ότι το HHS συνεργάζεται με παρόχους και άλλες ομάδες «για να διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές«.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προωθήσει έντονα τα αντιιικά σχήματα όπως το Paxlovid, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του πριν από ένα χρόνο και αποτέλεσε σημείο καμπής στη διαχείριση του ιού για τους περισσότερους Αμερικανούς.

Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα - μπορεί επίσης να μην αναπτύξουν επαρκείς ανοσολογικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό, καθιστώντας τις θεραπευτικές επιλογές όπως οι θεραπείες αντισωμάτων ένα κρίσιμο εργαλείο.

Μια προειδοποίηση του CDC που εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου προς τους κλινικούς γιατρούς και τους επαγγελματίες της δημόσιας υγείας προειδοποίησε για την έλλειψη βιώσιμων θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων -συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης αποτελεσματικότητας ενός προληπτικού αντισώματος, του Evusheld- και για τη διαθεσιμότητα των αντιιικών επιλογών που μέχρι σήμερα έχουν σημειώσει ισχνή αποδοχή.

Το Remdesivir, ένα αντιιικό που χορηγείται ενδοφλεβίως, είναι μια άλλη θεραπευτική επιλογή για τους ανοσοκατεσταλμένους, αλλά απαιτεί εγχύσεις επί τρεις ημέρες είτε σε νοσοκομειακό είτε σε εξωτερικό ιατρείο. Το HHS προτρέπει τις πολιτείες να υποστηρίξουν τα τμήματα και τα συστήματα υγείας τους στη δημιουργία κλινικών έγχυσης για την επέκταση της πρόσβασης στη ρεμδεσιβίρη, ιδίως σε εξωνοσοκομειακή βάση, και συνεργάζεται με την κατασκευάστρια εταιρεία Gilead για τη διεύρυνση των τύπων παρόχων που δικαιούνται να αγοράσουν το φάρμακο.

Το πλάσμα αναρρωσάντων ασθενών παραμένει μια επιλογή για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που προσβάλλονται από τον ιό, αλλά η διαθεσιμότητά του είναι διάσπαρτη σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Casadevall. Η θεραπεία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, είπε - είναι λιγότερο πιθανό να νικηθεί από οποιαδήποτε παραλλαγή και μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά στελέχη, αλλά είναι δύσκολο να χορηγηθεί και απαιτεί να γίνει αιμοληψία για τον παραλήπτη.

Παρόλα αυτά, είπε ο Casadevall, το κύριο ζήτημα είναι το εκπαιδευτικό, επειδή η χρήση του έχει αλλάξει από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν οι θεραπείες ήταν σπάνιες. Ορισμένα νοσοκομειακά συστήματα, όπως το Hopkins, το χρησιμοποιούν συστηματικά, ενώ ορισμένοι γιατροί δεν γνωρίζουν ότι το πλάσμα εξακολουθεί να αποτελεί επιλογή, είπε.

Ο FDA έχει εγκρίνει την επείγουσα χρήση πλάσματος ανάρρωσης που περιέχει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων Covid για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Αλλά το NIH έχει παραμείνει ουδέτερο σχετικά με τη θεραπεία σε αυτόν τον πληθυσμό. Η εκπρόσωπος του NIH Renate Myles επισήμανε τις κατευθυντήριες γραμμές του οργανισμού για τη θεραπεία του Covid, οι οποίες αναπτύσσονται από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Παρόλα αυτά, οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορεί να είναι πιο διατεθειμένες - τόσο οικονομικά όσο και πρακτικά - να επιδιώξουν την ανάπτυξη καλύτερων αντιιικών χαπιών που παρουσιάζουν λιγότερες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και είναι ευκολότερα διαχειρίσιμα, δήλωσε ο Jason Gallagher, ειδικός κλινικής φαρμακευτικής σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Temple. Τα αντιιικά φάρμακα αντέχουν επίσης καλύτερα απέναντι σε έναν ιό που αλλάζει συνεχώς, πρόσθεσε.

«Υπάρχουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Paxlovid από ό,τι σε οποιαδήποτε μονοκλωνική» θεραπεία με αντισώματα, δήλωσε ο Gallagher, και μπορεί να χρειαστούν κίνητρα στους φαρμακοβιομήχανους για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξή τους. «Δεν πρόκειται να κάνουν κανέναν πραγματικά πλούσιο».

φάρμακοφάρμακαμονοκλωνικά αντισώματαΚορονοϊόςειδήσεις τώρα