Υγεία|03.01.2023 13:06

Ελλείψεις φαρμάκων: Πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση – Οι εκτιμήσεις της Μίνας Γκάγκα

Newsroom

Ελλείψεις παρατηρούνται σε πάνω από 500 κωδικούς φαρμάκων, από τις οποίες ταλαιπωρούνται χιλιάδες πολίτες. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με σχετική ανακοίνωση έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένονται σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023. Οι εν λόγω ελλείψεις έχουν δημιουργήσει και «πονοκέφαλο» στο υπουργείο υγείας. Η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ότι η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί μέχρι το τέλος του μήνα.  

Προτείνει γενόσημα 

«Καταρχήν έχουμε γενόσημα φάρμακα για τα αντιπυρετικά σε όλες τις κατηγορίες. Αυτό που είναι σημαντικό να ξέρουμε όλοι είναι ότι αντιπυρετικά και γενικά παυσίπονα υπάρχουν, σε άλλες ονομασίες, αλλά πάντως υπάρχουν. Κάνουμε επίσης μια πολύ μεγάλη συνεργασία με τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να αυξήσουμε τη δική μας παραγωγή, την ελληνική παραγωγή φαρμάκων, ώστε να έχουμε περισσότερα. Και αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό και μια σειρά άλλων μέτρων που πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων», σημείωσε η ίδια σχετικά με τις ελλείψεις.

Η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι μία πτυχή του προβλήματος συνδέεται με διεθνείς ελλείψεις. «Υπάρχουν ελλείψεις στην Αμερική, υπάρχουν ελλείψεις σε όλη την Ευρώπη. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίον έχουμε ελλείψεις είναι ότι οι μεγάλες χώρες που κάνουν παραγωγή πρώτων υλών, όπως είναι η Κίνα και Ινδία, σταμάτησαν, ή μείωσαν την παραγωγή», ισχυρίστηκε.

Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε και στην παγκόσμια ανησυχία που υπάρχει από τη νέα έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, τονίζοντας ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος πιο επικίνδυνος ιός. Το πρόβλημά της Κίνας είναι ότι έχει πάρα πολλούς ανεμβολίαστους, και πολλούς ανθρώπους με προβλήματα υγείας, οπότε είναι σαν να είμαστε εμείς ένα χρόνο πριν. Αυτό που φαίνεται να γίνεται εισήγηση είναι πιθανώς να χρειαστεί να ταξιδέψουν με αρνητικό τεστ από την Κίνα ταξιδιώτες. Όλη η Ευρώπη είναι σε εγρήγορση, αλλά δε φαίνεται να υπάρχει λόγος συναγερμού, αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υπουργείο ΥγείαςΜίνα Γκάγκαφάρμακαελλείψεις φαρμάκωνειδήσεις τώραΚορονοϊός