Υγεία|04.01.2023 22:00

Κατέληξε η ΕΕ μετά το θρίλερ: Τεστ κορονοϊού στους ταξιδιώτες από την Κίνα 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)

Μετά από πολύωρες διαβουλέυσεις το απόγευμα της Τετάρτης, οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για ισχυρή σύσταση για διενέργεια τεστ  48 ώρες πριν την αποχώρησή των ταξιδιωτών από την Κίνα καθώς και για χρήση μάσκας.

Το Associated Press μεταδίδει πως «Η ΕΕ αναφέρει ότι τα 27 κράτη – μέλη “ενθαρρύνονται έντονα” να επιβάλουν προ της αναχώρησης επιβατών από την Κίνα, τεστ COVID-19». Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί, αν θα γίνεται αποδεκτό τόσο το μοριακό όσο και το rapid test

Aναλυτικά τι συμφώνησαν τα κράτη μέλη

- να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).

- να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.

- ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:

- τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.

- έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα

- συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Η IPCR, με την υποστήριξη του ECDC και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του ΠΟΥ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των δεδομένων που ανταλλάσσονται, με σκοπό τη διασφάλιση του συντονισμού της ΕΕ τυχόν μέτρα που κρίνονται απαραίτητα.

Τα κράτη μέλη συμφωνούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να επανεξετάσουν τα μέτρα έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023.

Ανησυχία και στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας παρότι αρχικά υγειονομικές αρχές ήταν καθησυχαστικές σχετικά με την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, πλέον υπάρχει ανησυχία σχετικά με το αν μπορεί ο ιός να ξεφύγει και πάλι στη Γηραιά Ήπειρο.

Και μπορεί να μην υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Κίνα προς την Ελλάδα, όμως μέσω άλλων Ευρωπαϊκών χωρών ο ιός ή κάποια νέα μετάλλαξη του, μπορεί να καταγραφεί και στη χώρα μας. Γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις υγειονομικές αρχές αλλά και τον ΕΟΔΥ προκειμένου να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη της πανδημίας και η κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα.

Άλλωστε οι περισσότεροι επιστήμονες σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr έχουν εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας να υπάρχει επαγρύπνηση, καθώς τίποτα δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα η χώρα μας είναι ευάλωτη αυτή την περίοδο λόγω και των ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά και ένα νέο πιθανό κύμα της πανδημίας θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στον ελληνικό πληθυσμό. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίνα