Υγεία|18.01.2023 20:55

Κι όμως: Το καλύτερο… τσιρότο για τις ουλές είναι οι θύλακες τριχών! Τι ανακάλυψαν επιστήμονες

Newsroom

Μια επαναστατική έρευνα από το Imperial College προτείνει τη μεταμόσχευση τριχοθυλάκιων για τη θεραπεία των ουλών.

«Το έργο μας ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία των ουλών και θα μπορούσε ακόμη και να αλλάξει την προσέγγισή μας για την πρόληψή τους», τόνισε ο δρ Φρανσίσκο Χιμένεζ, χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών, ο οποίος συνεργάστηκε με τους Βρετανούς επιστήμονες.

«Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως αποκτούν ουλές μόνο στις χώρες υψηλού εισοδήματος, κυρίως ως αποτέλεσμα χειρουργικών επεμβάσεων. Η παγκόσμια επίπτωση των ουλών είναι πολύ υψηλότερη και περιλαμβάνει εκτεταμένες ουλές που σχηματίζονται μετά από εγκαύματα και τραυματικές κακώσεις», πρόσθεσέ.

Η ερευνητική ομάδα μεταμόσχευσε θύλακες τριχών στις ώριμες ουλές στο τριχωτό της κεφαλής τριών εθελοντών. Επέλεξαν τον πιο συνηθισμένο τύπο ουλής, που ονομάζεται νορμοτροφική ουλή, η οποία συχνά σχηματίζεται μετά από χειρουργική επέμβαση.

Μετά τις μεταμοσχεύσεις διαπίστωσαν ότι οι ουλές άρχισαν να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν μη τραυματισμένο δέρμα. Ανακάλυψαν επίσης ότι το σημείο με την ουλή φιλοξενούσε νέα κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία, είχε αναδιαμορφώσει το κολλαγόνο για να αποκαταστήσει το δέρμα και εξέφραζε γονίδια που βρίσκονται στο υγιές δέρμα.

«Μετά τη δημιουργία της ουλής, το δέρμα δεν ανακτά ποτέ τις λειτουργίες του πριν από την πληγή και μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες για την αναδιαμόρφωση των ουλών είχαν φτωχά αποτελέσματα. Τα ευρήματά μας θέτουν τα θεμέλια για συναρπαστικές νέες θεραπείες που μπορούν να αναζωογονήσουν ακόμη και ώριμες ουλές και να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του υγιούς δέρματος»,  σχολίασε η επικεφαλής της μελέτης δρ Κλερ Χίγκινς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

έρευναμεταμόσχευσηειδήσεις τώρατρίχες