Υγεία|27.01.2023 21:21

Τελικά πρέπει να κάνουμε εμβόλιο για τον κορονοϊό μία φορά τον χρόνο; Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα

Newsroom

Η πρόταση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για την ετήσια επανάληψη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, διχάζει την επιστημονική κοινότητα. Σκοπός του FDA είναι να υιοθετήσουν οι πολίτες μία προσέγγιση παρόμοια με αυτήν απέναντι στα εμβόλια κατά της γρίπης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, κάποια από τα μέλη της επιτροπής υποστήριξαν ότι, η επανάληψη των εμβολιασμών ετησίως, και συγκεκριμένα κάθε φθινόπωρο, θα βοηθούσε να απλουστευθεί το πολύπλοκο πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ. Θα μπορούσε να ενισχύσει συμπερασματικά τα ποσοστά των εμβολιασμένων πολιτών. Άλλοι επιστήμονες, ωστόσο, τονίζουν, από την πλευρά τους, τις επιφυλάξεις τους απέναντι στην πρόταση, και ειδικά για τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι, εφόσον οι τελευταίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δεν υπάρχει ανάγκη για επανάληψη κάθε χρόνο.

«Καλή ιδέα εννοιολογικά»

Σύμφωνα με την ειδικό εμβολίων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας στην Πενσυλβάνια, Angela Shen, η πρόταση, «εννοιολογικά δεν είναι κακή ιδέα». Η ίδια, όμως, αμφισβητεί κατά πόσο όντως τα δεδομένα που έχει στα χέρια της η επιστημονική κοινότητα οδηγούν στο συμπέρασμα για εμβολιασμό μία φορά ετησίως καθώς, ο κορονοϊός αναπτύσσει νέες παραλλαγές με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από τη γρίπη.  

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊόςειδήσεις τώραεμβόλιο