Υγεία|11.02.2023 15:30

Πώς επηρεάζει η νόσηση με κορονοϊό και ο εμβολιασμός τον θυρεοειδή; Η απάντηση της καθηγήτριας Πάσχου

Newsroom

Έως την ηλικία των εξήντα ετών το 50% του πληθυσμού εμφανίζει τουλάχιστον έναν όζο θυρεοειδούς, δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, στην Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Λίνα Πάσχου. Η ίδια απάντησε και στην ερώτησή κατά πόσο η νόσηση με κορονοϊό επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδή.

Παράλληλα, τόνισε πως μόνο ένας στους δέκα ασθενείς, περίπου με όζο θυρεοειδούς, παρουσιάζει κακοήθεια. Η κληρονομικότητα, η ανεπάρκεια ιωδίου, το ιστορικό ακτινοβόλησης της περιοχής του τραχήλου, αλλά όπως φάνηκε τελευταία και η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία σχετίζονται με ανάπτυξη όζων και καρκίνου θυρεοειδούς, αναφέρει μεταξύ άλλων η κυρία Πάσχου, η οποία μιλά αναλυτικά για τα ύποπτα συμπτώματα, την παρακέντηση, το χειρουργείο και τις επιλογές ενός ασθενούς, είτε χειρουργηθεί είτε όχι.

«Κάθε φορά που ο ενδοκρινολόγος έχει απέναντί του έναν άνθρωπο με όζο (ή όζους) θυρεοειδούς πρέπει να διερευνήσει δύο βασικά κλινικά ερωτήματα:

  • την πιθανότητα υπερέκκρισης θυρεοειδικών ορμονών από τους όζους και
  • την πιθανότητα κακοήθειας του κάθε όζου ξεχωριστά.

Το πιο σημαντικό "εργαλείο" για την αξιολόγηση του πρώτου ερωτήματος είναι η μέτρηση ορμονών στο αίμα. Το σημαντικότερο "εργαλείο" για την απάντηση του δεύτερου ερωτήματος είναι ο υπέρηχος θυρεοειδούς και ακολούθως η παρακέντηση με λεπτή βελόνη, ανάλογα με το αποτέλεσμα του υπερήχου», τονίζει.

Όσον αφορά την επίδραση του κορονοϊού στη λειτουργία του θυρεοειδούς, η κυρία Πάσχου διευκρινίζει ότι «η νόσηση με κορονοϊό έχει συσχετιστεί με προβλήματα του θυρεοειδούς, όχι τόσο όμως ανατομικά όπως είναι οι όζοι, αλλά κυρίως λειτουργικά, όπως είναι η εκδήλωση θυρεοειδίτιδας».

«Μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η νόσηση από COVID-19 όσο και ο εμβολιασμός έναντι COVID-19 είναι πιθανό να επηρεάσει τη θυρεοειδική λειτουργία», σημείωσε.

ειδήσεις τώραθυρεοειδήςΚορονοϊός