Υγεία|21.02.2023 13:36

Τι λέει ο παιδίατρος Μαζάνης για τον θάνατο του παιδιού από στρεπτόκοκκο και την ανησυχία που υπάρχει - Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Newsroom

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μίλησε στο Open και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» για τον στρεπτόκοκκο Α, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές στους γονείς την ώρα που έχει καταγραφεί στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος παιδιού.

Τη Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα για τον θάνατο εξάχρονου παιδιού που υπέστη σηπτικό σοκ. Το περιστατικό θανάτου δηλώθηκε στο ECDC από τον ΕΟΔΥ, όπως προβλέπεται, καθώς η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.

Πρόκειται για ένα παιδί που διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο στις 10 Φεβρουαρίου, έχοντας χάσει τις αισθήσεις του. Το παιδί είχε υψηλό πυρετό και οι γιατροί προσπάθησαν να το επαναφέρουν αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Όπως λέει ο κ. Μαζάνης: «Από τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει συναγερμό για την εμφάνιση του στρεπτόκοκκου στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και θανάτους έχουμε και σε αυτές τις χώρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στη Βρετανία όπου έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα και σχεδόν το 1 στα 10 παιδάκια με σοβαρά συμπτώματα έχει χάσει τη ζωή του.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά τουλάχιστον μέχρι τώρα και δεν πρέπει να ανησυχούν οι γονείς γιατί ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που το γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια εμείς οι παιδίατροι. 10 στα 100 παιδάκια που φτάνουν με λοίμωξη στα παιδιατρικά ιατρεία είναι από στρεπτόκοκκο και ξέρουμε να τον αντιμετωπίσουμε πολύ καλά δίνοντας όταν χρειαστεί, μια συγκεκριμένη αντιβίωση».

Τα συμπτώματα

Αν έχουν ένα παιδάκι κάτω από τριών μηνών που κάνει πυρετό πάνω από 38 και οποιοδήποτε παιδάκι κάνει πυρετό πάνω από 39 πρέπει οι γονείς να επικοινωνούν άμεσα με τον παιδίατρό τους. Τα πιο ενδεικτικά συμπτώματα του στρεπτόκοκκου είναι ο πονόλαιμος. Το παιδί πονάει τόσο πολύ στο λαιμό του που σχεδόν δεν μπορεί να καταπιεί. Μαζί με έναν εξάνθημα, αν εμφανιστεί, η λεγόμενη οστρακιά είναι τα δύο σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς για να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους, τονίζει ο κ. Μαζάνης.

Επισημαίνει πως «επειδή στην Ελλάδα το 75% των παιδιών παρακολουθούνται από παιδιάτρους, κάτι που δεν συμβαίνει στις άλλες χώρες που οι παιδίατροι είναι ελάχιστοι, είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει ένα παιδί από την παρακολούθηση του στρεπτόκοκκου και να μην προλάβει να πάρει τη σωστή αγωγή για να γίνει καλά».

«Με τα πρώτα σύμπτωμα, πονόλαιμο και πυρετό οι γονείς πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρό τους, να μην περιμένουν», τονίζει ο παιδίατρος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΟΔΥπαιδιάειδήσεις τώρακρούσμαθάνατος