Υγεία|10.03.2023 22:48

Νέα μελέτη προβληματίζει τους επιστήμονες: Αρουραίοι κολλούν κορονοϊό στους υπονόμους και τον μεταδίδουν στους ανθρώπους

Newsroom

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς για την εξάπλωση του κορονοϊού μέσω ζώων. Ειδικότερα νέα μελέτη έδειξε ότι οι εκατομμύρια αρουραίοι που ζουν μαζί με τους Νεοϋορκέζους είναι μεταξύ των ζώων που μπορούν να κολλήσουν Covid-19, ωστόσο οι αναφορές για την εξάπλωση του ιού από οποιοδήποτε είδος ζώου στον άνθρωπο παραμένουν σπάνιες.

Κατοικίδια ζώα, όπως γάτες, σκύλοι και χάμστερ, ζώα ζωολογικών κήπων, όπως μεγάλες γάτες, πρωτεύοντα θηλαστικά και ιπποπόταμοι, εκτρεφόμενα μινκ και άγρια ζώα, όπως ελάφια και μυρμηγκοφάγοι, είναι μεταξύ των ζώων στα οποία έχουν αναφερθεί μολύνσεις από τον Covid-19. Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό mBio της Αμερικανικής Ακαδημίας Μικροβιολογίας, οι ερευνητές συνέλαβαν 79 αρουραίους από τρεις τοποθεσίες στο Μπρούκλιν το φθινόπωρο του 2021 και τους εξέτασαν για έκθεση στον SARS-CoV-2.

«Οι περισσότεροι από τους αρουραίους παγιδεύτηκαν σε πάρκα της πόλης εντός του Μπρούκλιν, αν και ορισμένοι αιχμαλωτίστηκαν κοντά σε κτίρια εκτός των ορίων του πάρκου», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ Τομ ΝτεΛιμπέρτο, συντονιστής του SARS-CoV-2 στην Υπηρεσία Επιθεώρησης Υγείας των Ζώων και Φυτών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Δεκατρείς, ή 16,5%, από τους 79 αρουραίους βρέθηκαν να έχουν αντισώματα IgG ή IgM έναντι του ιού, γεγονός που υποδηλώνει προηγούμενη μόλυνση με SARS-CoV-2.

«Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι θραύσματα του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν σε συστήματα αποχέτευσης και ότι η επικράτηση του SARS-CoV-2 σε συστήματα αποχέτευσης συμπίπτει με κρούσματα σε μόνιμους ανθρώπινους πληθυσμούς», σημειώνουν οι ερευνητές. «Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι ιοί SARS-CoV-2 στα ύδατα αποχέτευσης είναι μολυσματικοί, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αρουραίοι των λυμάτων μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό μέσω αερομεταφοράς, π.χ. μέσω επικαλυπτόμενων χώρων διαβίωσης με ανθρώπους ή μέσω έμμεσης μετάδοσης από άγνωστα fomites, π.χ. από μολυσμένα απόβλητα τροφίμων».

Δύο αρουραίοι είχαν θετικές αιματολογικές εξετάσεις, καθώς επίσης έφεραν ιικό RNA, «υποδηλώνοντας ότι τα προηγουμένως εκτεθειμένα οροθετικά ζώα μπορεί να εξακολουθούν να προσβάλλονται και να αποβάλλουν SARS-Co-V-2», αναφέρει η μελέτη.

Όπως μεταδίδει το CNN, οι γονιδιωματικές αναλύσεις έδειξαν ότι οι ιοί που μόλυναν τους αρουραίους σχετίζονταν με το στέλεχος της γραμμής Β που ήταν κυρίαρχο στην πόλη στις αρχές της πανδημίας Covid-19.

Για να ερευνήσουν βαθύτερα, οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης μια μελέτη πρόκλησης του ιού και διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές Alpha, Delta και Omicron του κοροναϊού μπορούν να μολύνουν εργαστηριακούς αρουραίους.

Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι αρουραίοι στο Χονγκ Κονγκ μπορεί να έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, αλλά η νέα μελέτη θεωρείται ότι είναι μία από τις πρώτες που δείχνουν ότι οι παραλλαγές μπορούν να μολύνουν τους αρουραίους των πόλεων, δήλωσε στην ανακοίνωση ο Δρ Χένρι Γουάν, κύριος ερευνητής της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου για τη γρίπη και τις αναδυόμενες λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

Τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των πληθυσμών των αρουραίων για την παρακολούθηση της εξέλιξης νέων στελεχών του ιού, λέει ο Wan, «και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την κατανόησή μας, ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων».

Αν και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες οι άνθρωποι μεταδίδουν τον ιό στα ζώα, οι αναφορές για μολυσμένα θηλαστικά που μεταδίδουν τον ιό στους ανθρώπους μέσω στενής επαφής είναι σπάνιες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο» στη μετάδοση του ιού στους ανθρώπους, αναφέρει ο οργανισμός.

Τα ευρήματα δεν θα αλλάξουν αυτό που κάνουν οι άνθρωποι και οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσουν τον ιό Covid-19 από άλλους ανθρώπους παρά από ζώα, δήλωσε ο δρ J. Scott Weese, διευθυντής του Κέντρου Δημόσιας Υγείας και Ζωονόσων στο Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

Ωστόσο, η μελέτη είναι μια καλή υπενθύμιση ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί, είπε, «και είναι επίσης μια υπενθύμιση για το μέλλον και ότι πρέπει να προσεγγίζουμε τα πράγματα στο ευρύτερο πλαίσιο, την υγεία των ζώων και του ανθρώπου μαζί».

αρουραίοιειδήσεις τώραΚορονοϊόςεπιστήμονες