Υγεία|17.03.2023 23:14

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός στα πρόθυρα να γίνει απειλή παρόμοια της εποχικής γρίπης

Newsroom

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ελπίζει να μειώσει φέτος το μέγιστο επίπεδο συναγερμού για την Covid-19, εκτιμώντας ότι η επιδημία βρίσκεται στα πρόθυρα του να αντιπροσωπεύει πλέον μια απειλή παρόμοια με αυτή της εποχικής γρίπης.

«Εκτιμώ ότι φτάνουμε στο σημείο να μπορούμε να θεωρούμε την Covid-19 με τον ίδιο τρόπο που θεωρούμε την εποχική γρίπη, η οποία συνιστά απειλή για την υγεία, ένας ιός που θα συνεχίσει να σκοτώνει, αλλά είναι ένας ιός που δεν διαταράσσει την κοινωνία μας ή τα υγειονομικά μας συστήματα», δήλωσε ο επικεφαλής προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου.

Υπενθυμίζεται πως, παρόλα αυτά, η προέλευση του κορονοϊού παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη. Ο ΠΟΥ προέτρεψε, πριν λίγες ημέρες, όλες τις χώρες να μοιραστούν μαζί του τυχόν πληροφορίες που διαθέτουν για την προέλευση της Covid-19, μετά τις δηλώσεις που έκαναν αυτήν την εβδομάδα το FBI και το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ότι η πανδημία προκλήθηκε από διαρροή από ένα εργαστήριο.

«Εάν μια χώρα διαθέτει πληροφορίες για την προέλευση της πανδημίας, είναι ζωτικής σημασίας να τις μοιραστεί με τον ΠΟΥ και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα», είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Το θέμα δεν είναι «να υποδείξουμε τους ενόχους» αλλά «να αυξηθούν οι γνώσεις μας για τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε αυτή η πανδημία, ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες, να είμαστε προετοιμασμένοι και να ανταποκριθούμε καταλλήλως», επέμεινε.

γρίπηΚορονοϊόςΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςειδήσεις τώρα