Υγεία|06.03.2019 17:53

Φάρμακο με βάση την κεταμίνη θεραπεύει την κατάθλιψη

Newsroom

Μια επαναστατική θεραπεία με βάση την ευρέως χρησιμοποιούμενη καταπραϋντική ουσία κεταμίνη έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ για άτομα με μείζονα κατάθλιψη, σύμφωνα με δημοσίευμα του independent.

Κατά κύριο λόγο η ουσία χρησιμοποιείται στην παραγωγή ρινικών σπρέι, όμως αυτήν την εβδομάδα εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μετά από δοκιμές που έδειξαν ότι μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα της κατάθλιψης.

Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα αντικαταθλιπτικά που μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να δράσουν, αφήνοντας του ασθενείς να υποφέρουν και να είναι ευάλωτοι σε αυτοκτονικές τάσεις, η νέα θεραπεία λειτουργεί μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Η εκεταμίνη είναι η πρώτη εδώ και 30 χρόνια εγκεκριμένη θεραπεία κατά της κατάθλιψης, που δρα στον εγκέφαλο με έναν εντελώς καινοτόμο τρόπο και προσφέρεται σε ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον δύο άλλες θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα.

Λόγω του φόβου της κατάχρησης, οι ασθενείς παρακολουθούνται από γιατρούς κατά την διάρκεια της χορήγησης καθώς και για δυο ώρες πριν και μετά από αυτήν. Όμως λόγω της έντονης ισχύος της ουσίας σε σχέση με τα κοινά αντικαταθλιπτικά, χορηγείται μόλις μία φορά στις δυο εβδομάδες.

«Μπορείς να το νιώσεις να δρα, είναι πολύ ισχυρό φάρμακο» λέει η εξηντάχρονη Ρόμπιν Πόθρο που παίρνει αντικαταθλιπτικά για περισσότερα από 20 χρόνια και δοκίμασε τη νέα θεραπεία. Από τότε που συμμετέχει στη δοκιμή επέστρεψε ακόμα και σε χόμπι που είχε εγκαταλείψει πολλά χρόνια πριν.

Τα μόρια της εκεταμίνης είναι όμοιο με εκείνα της κεταμίνης - η οποία έχει μακρά ιστορία χρήσης στην ιατρική ως αναισθητικό - αλλά είναι τρεις φορές ισχυρότερη, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χορηγηθεί σε χαμηλότερη δόση.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες επιστημονικές ομάδες προσφέρουν θεραπεία με κεταμίνη για πριπτώσεις έντονης κατάθλιψης, όμως χορηγείται ως ενδοφλέβια έγχυση και είναι εντονότερη από το σπρέι.

Το φάρμακο εντάσσεται στο εμπόριο με την επωνυμία Spravato και μπορεί να αποδειχθεί η λύση στην μακροχρόνια ανάγκη για αποτελεσματική θεραπεία απέναντι στην κατάθλιψη.

θεραπείακατάθλιψη