Υγεία|31.03.2023 22:02

Τρία παιδιά πέθαναν στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο Α' σύμφωνα με το ECDC - Ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει ένα

Newsroom

Τρία παιδιά έχουν πεθάνει το 2023 στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο Α, σύμφωνα με το ECDC. Ωστόσο, η τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ έκανε αναφορά για έναν.

Ειδικότερα, η επιδημιολογική έκθεση του ECDC αναφέρει πως «σύμφωνα με πληροφορίες που παρασχέθηκαν στο ECDC, ο ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) πρόσφατα ειδοποιήθηκε για ένα ακόμη θάνατο που σχετίζεται με iGAS σε ένα παιδί 18 μηνών. Το 2023, τρεις θάνατοι που συνδέονται με iGAS έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα».

Η τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα έγινε στις 20 Φεβρουαρίου, με τον οργανισμό να αναφέρει ότι ενημερώθηκε  στις 13/2/2023 «από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με το θάνατο εξάχρονου παιδιού που υπέστη σηπτικό σοκ. Το περιστατικό θανάτου δηλώθηκε στο ECDC από τον ΕΟΔΥ όπως προβλέπεται καθώς η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS – Streptococcus pyogenes)».

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

θάνατοςΕΟΔΥπαιδιάECDCειδήσεις τώρα