Υγεία|29.04.2023 21:06

Τελικά το τρέξιμο είναι η κατάλληλη άσκηση για να χάσετε βάρος; Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση

Newsroom

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου είθισται να κάνουν την εμφάνιση τους στους δρόμους των πόλεων οι λεγόμενοι δρομείς του Γενάρη. Κατά βάση πρόκειται για άτομα που έχουν θέσει ως στόχο να χάσουν βάρος.

«Το τρέξιμο είναι στάνταρ άσκηση, όταν ο κόσμος σκέφτεται να γυμναστεί ή να χάσει βάρος», λέει στην Telegraph ο personal trainer Ματ Ρόμπερτς, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον Τομ Φορντ και την Αμάντα Χόλντεν.

«Τις περισσότερες φορές, το ταξίδι για την απώλεια βάρους ξεκινά με κάποιον που σκέφτεται: "Ωραία, θα ξεκινήσω  τρέξιμο". Ωστόσο, στην πραγματικότητα, πρόκειται για είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις σε ένα σώμα μέσης ηλικίας που δεν είναι προετοιμασμένο για τρέξιμο».

«Υπάρχει αυτή πεποίθησή ότι ο τρέξιμο είναι ο σωστός τρόπος για να χάσεις βάρος ή να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, αλλά αυτό σίγουρα δεν ισχύει. Και για ανθρώπους που πρέπει να χάσουν βάρος, θα έλεγα ότι το τρέξιμο ενέχει  πολύ υψηλό κίνδυνο», σχολιάζει ο Μαξ Λόουερι, personal trainer και συγγραφέας του The 2 Meal Day.

«Αν έχετε 10 ή 20 κιλά περιττό βάρος, είναι σαν να τρέχετε φορώντας ένα τζάκετ με βαρίδια. Το βάρος ασκεί μεγάλη πίεση σε συνδέσμους, τένοντες, αρθρώσεις και μύες, αυξάνοντάς τον κίνδυνο για τραυματισμό», προσθέτει.

Η  συγκεκριμένη άσκηση είναι ιδιαίτερα απαιτητική ακόμα και για άτομα που δεν έχουν περιττό βάρος, εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στον αχίλλειο τένοντα, τα γόνατα και την πλάτη κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, πόσω μάλλον για ανθρώπους άνω των 40 ετών.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι το τρέξιμο κάνει μόνο κακό. Απλώς μην ξεκινάτε μια ρουτίνα γυμναστικής με αυτό, και μην το παρακάνετε, ειδικά αν είστε πάνω από 40 ετών, επειδή το τρέξιμο - ή οποιοδήποτε άλλο είδος καρδιαγγειακής άσκησης - μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα κορτιζόλης [η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη του στρες]. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, εν τω μεταξύ, δημιουργούν καλύτερη ισορροπία ορμονών, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους άνδρες και τις γυναίκες καθώς μεγαλώνουν», συμπληρώνει ο Λόουερι. 

Ασκήσεις ευλυγισίας και ενδυνάμωσης αντί τρεξίματος 

«Ενισχύστε την κινητικότητά σας, την ευλυγισία σας και τη δύναμή σας, κάνοντας Pilates ή γιόγκα και σηκώνοντας βάρη», ο Ρόμπερτς, που σημειώνει ότι ακόμη και πράγματα όπως η μεταφορά βαριών τσαντών για ψώνια και η κηπουρική μετράνε. «Το fitness και η μακροζωία ξεκινούν με τη δύναμη και την κινητικότητα, που αποτελούν βάση για το τρέξιμο και κάθε άσκηση», αναφέρει.

Η μυϊκή δύναμη, ειδικότερα, έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, καλύτερα οστά, καλύτερη ψυχική υγεία και βελτιωμένη υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με διάφορες μελέτες.

Έρευνα από το Iowa State University, που εξέτασε τα αρχεία 12.000 ενηλίκων μέσης ηλικίας, διαπίστωε ότι δύο ή περισσότερες προπονήσεις με βάρη την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 20-30%, ακόμη και για όσους δεν κάνουν αερόβια άσκηση.

Έρευνες δείχνουν ότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης προστατεύουν επίσης τον εγκέφαλο στη μέση ηλικία και βελτιώνουν τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και τη λήψη αποφάσεων, ενώ μελέτη του 2018 από το University of Limerick διαπίστωσε ότι είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως οι άνδρες, επιλέγουν την αερόβια άσκηση έναντι της άρσης βαρών. «Αν κοιτάξετε γύρω σας σε οποιοδήποτε γυμναστήριο, είναι πιο πιθανό να βρείτε γυναίκες σε μαθήματα Pilates ή body-pump και άνδρες στο διάδρομο», σημειώνει ο Ρόμπερτς. 

«Οι ασκήσεις ευλυγισίας συχνά θεωρούνται ότι δεν είναι αρκετά έντονες, αλλά, κατά ειρωνεία της τύχης, οι άνδρες τείνουν να είναι λιγότερο ευλύγιστοι από τις γυναίκες, ειδικά καθώς φτάνουν στη μέση ηλικία και μετά, οπότε θα πρέπει να δουλεύουν περισσότερο για την κινητικότητά τους και να θεωρούν πράγματα όπως η γιόγκα και το Pilates αναγκαιότητα και όχι πρόσθετη άσκηση ή κάποιο ήπιο μάθημα για να χαλαρώσουν».

τρέξιμοειδήσεις τώραασκήσειςαπώλεια βάρουςαυτοκίνητα