Υγεία|30.04.2023 16:17

Νέα έρευνα: Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες

Newsroom

Οι σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες θα πρέπει πλέον να θεωρούνται ως πιθανή επιπλοκή του διαβήτη τύπου 2, έδειξ νέα μελέτη από τη Βρετανία

Όπως αναφέρει η Independent, η Diabetes UK δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι οι πνευμονικές διαταραχές μπορεί να είναι μια άμεση επιπλοκή της πάθησης, παράλληλα με τους γνωστούς κινδύνους, όπως η νεφρική νόσος, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα του διαβήτη τύπου 2, με την έρευνα να υποδεικνύει ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν έως και 80 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση σε σχέση με τα άτομα με υγιή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κάτω από 22.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι οι πνευμονικές παθήσεις, όπως η ίνωση, η περιοριστική πνευμονοπάθεια και η πνευμονία, είναι πιο συχνές σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η καθηγήτρια Ίνγκα Προκοπένκο του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ στη Βρετανία, εκ μέρους της κοινοπραξίας MAGIC (Meta-Analysis of Glucose and Insulin-related Traits Consortium), ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 500.000 συμμετέχοντες 17 μεγάλων μελετών, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής βιοτράπεζας. Η ερευνήτρια εξέτασε τη λειτουργία των πνευμόνων με τη χρήση τυποποιημένων δοκιμασιών και χρησιμοποίησε στατιστικές τεχνικές ανάλυσης για να εξετάσει αν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με τη μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων και αν το ένα προκαλεί το άλλο.

Η ανάλυση, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 επηρεάζουν άμεσα την πνευμονική λειτουργία. Για παράδειγμα, η μοντελοποίηση έδειξε ότι μια αύξηση των μέσων επιπέδων σακχάρου στο αίμα από 4 mmol/L σε 12 mmol/L θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της χωρητικότητας και της λειτουργίας των πνευμόνων κατά 20%.

Η Elizabeth Robertson, διευθύντρια έρευνας στο Diabetes UK, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πνευμονική υγεία: Αυτή η σημαντική έρευνα απαντά σε ένα μακροχρόνιο ερώτημα, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά ότι οι πνευμονικές διαταραχές μπορεί να αποτελούν άμεση επιπλοκή του διαβήτη τύπου 2.

Τώρα πρέπει να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος πρόληψης, παρακολούθησης και θεραπείας των πνευμονικών διαταραχών σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην αναχαίτιση του αυξανόμενου αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία που σχετίζονται με πνευμονικά προβλήματα και ενδεχομένως να σώσει χιλιάδες ζωές», κατέληξε.

Ο δρ. Ben Jones, κύριος συγγραφέας της έρευνας από το Imperial College του Λονδίνου, πρόσθεσε: «Η ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με διαβήτη μπορεί να επηρεαστεί από πολλαπλές επιπλοκές και η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η πνευμονοπάθεια είναι ένα υποτιμημένο χαρακτηριστικό αυτής της πάθησης. Ελπίζουμε ότι περαιτέρω μελέτες θα εξετάσουν κατά πόσον η παρακολούθηση της πνευμονικής λειτουργίας θα πρέπει να αποτελεί μέρος της συνήθους φροντίδας των ατόμων με διαβήτη».

Η Δρ. Erika Kennington, επικεφαλής έρευνας και καινοτομίας στο Asthma and Lung UK, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν ενδιαφέρουσα, προσθέτοντας: «Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση αυτής της πιθανής σχέσης, η κατανόηση της επίδρασης που μπορεί να έχει ο διαβήτης στη λειτουργία των πνευμόνων είναι εξαιρετικά σημαντική».

έρευναπνεύμονεςειδήσεις τώραδιαβήτης