Υγεία|15.05.2023 07:50

Νέα έρευνα: Ορισμένα σαπούνια μας κάνουν πιο «ελκυστικούς» στα κουνούπια

Newsroom

Κάθε καλοκαίρι συνηθίζουμε χαριτωμένα να λέμε σε κάποιον, που τα ενοχλητικά - σε όλους - κουνούπια έχουν τσιμπήσει δεκάδες φορές, ότι είναι «γλυκοαίματος». Όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ελκυστικοί στόχοι στα κουνούπια λόγω του σαπουνιού που χρησιμοποιούν.

Όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με τους επιστήμονες τα κουνούπια μπορεί να έλκονται από το σαπούνι επειδή, όταν δεν τρέφονται με αίμα, συμπληρώνουν την πρόσληψη σακχάρων με νέκταρ.

«Το γεγονός ότι παίρνουμε αυτές τις λουλουδάτες, φρουτώδεις μυρωδιές και τις βάζουμε στο σώμα μας σημαίνει ότι πλέον το ίδιο αντικείμενο μυρίζει ταυτόχρονα σαν λουλούδι και σαν άνθρωπος», δήλωσε ο Clement Vinauger, επικεφαλής της εργασίας στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο και Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. «Θα ήταν σαν να ξυπνάμε και να μυρίζουμε κάτι που να μοιάζει τόσο με καφέ όσο και με μάφιν. Δηλαδή πολύ ελκυστικό».

Ωστόσο, το πως μυρίζει ένα σαπούνι διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων, εξαιτίας της αλληλεπίδρασης μεταξύ των σαπουνιών και του μοναδικού προφίλ οσμών του κάθε ατόμου.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι το ίδιο άτομο που είναι εξαιρετικά ελκυστικό για τα κουνούπια όταν είναι άπλυτο μπορεί να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό για τα κουνούπια με ένα σαπούνι και στη συνέχεια να γίνει απωθητικό ή απωθητικό για τα κουνούπια με ένα άλλο σαπούνι» σημείωσε ο Vinauger.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιλογή του σαπουνιού θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι «μαγνήτες» κουνουπιών, ενώ άλλοι τη γλιτώνουν χωρίς τσιμπήματα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό iScience, επιστράτευσε τέσσερις εθελοντές, οι οποίοι υπέβαλαν δείγματα υφασμάτων που είχαν φορέσει ως μανίκι, ενώ ήταν είτε άπλυτοι είτε μετά από πλύσιμο με τέσσερις διαφορετικές μάρκες σαπουνιού - Dial, Dove, Native και Simple Truth. Τα θηλυκά κουνούπια - μόνο τα θηλυκά τρέφονται με αίμα - παρατηρήθηκαν να προσγειώνονται στα δείγματα υφασμάτων για να δώσουν μια ένδειξη της προτίμησής τους. 

Το πλύσιμο με Dove, Dial και Simple Truth αύξησε την ελκυστικότητα ορισμένων, αλλά όχι όλων των εθελοντών, ενώ το πλύσιμο με σαπούνι Native έτεινε να απωθεί τα κουνούπια. Η σχετικά απωθητική δράση του Native θα μπορούσε να συνδέεται με το άρωμα καρύδας του, δήλωσαν οι επιστήμονες, καθώς υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα έλαια καρύδας αποτελούν φυσικό αποτρεπτικό παράγοντα για τα κουνούπια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

έρευναμπάνιοκουνούπιαειδήσεις τώρα