Υγεία|04.11.2018 15:01

Από προσλήψεις «ηµετέρων» και χορηγίες νόσησε το ΚΕΕΛΠΝΟ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Εδώ και χρόνια, το αµαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελούσε εργαλείο για την εξυπηρέτηση των «δικών µας» ανθρώπων. Ενας φορέας που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από δεκαετίες ως Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιµώξεων (ΚΕΕΛ) και µετατράπηκε σε Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ώστε µέσα από αυτό να µπορούν να περνούν και άλλα ζητήµατα πλην των λοιµώξεων...

Οι 23 µη µόνιµες προσλήψεις που πραγµατοποιήθηκαν επί Άδωνη Γεωργιάδη, οι οποίες σύµφωνα µε τον ίδιο πληρώνονταν µέσω χορηγιών, και επικαλείται συχνά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος  Πολάκης, είναι µόνο η κορυφή του παγόβουνου σχετικά µε τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν.  Στρατιές «ηµετέρων» έβρισκαν µε χαρακτηριστική ευκολία θέση εργασίας στον πιο πολυσυζητηµένο φορέα των τελευταίων ετών, προκαλώντας την απορία ακόµα και διάσηµων πολιτικών στελεχών.

Μάλιστα, η διαδικασία προσλήψεων διευκολύνθηκε ακόµα περισσότερο µε µια κίνηση-µατ, τη µετατροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ σε δοµή του ∆ηµοσίου, αλλά ιδιωτικού δικαίου. Το επιχείρηµα για την αλλαγή αυτή ήταν η  επίσπευση των αναγκαίων προσλήψεων σε νοσοκοµεία, π.χ. Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς το αργό ΑΣΕΠ καθιστούσε τις συνθήκες δύσκολες. Η κίνηση αυτή των τότε ιθυνόντων φαίνεται πως άνοιξε ακόµα περισσότερο τις πόρτες για κάθε λογής εξυπηρετήσεις. Τότε προσδιορίζουν χρονικά οι καλά γνωρίζοντες στο «Έθνος της Κυριακής» την αρχή της αθρόας εισαγωγής νέων στελεχών και εργαζοµένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγγενείς, φίλοι, γνωστοί αλλά κυρίως γόνοι κοµµατικών µεγαλοστελεχών άρχισαν να παίρνουν τον δρόµο για τον Οργανισµό. Επί δεκαετίες µάλιστα θεωρούνταν απαράδεκτο κάποιος να επιπλήξει εργαζόµενο όταν εκείνος είχε τα µεγάλα «µέσα», καθότι µπορεί να είχε διορισθεί από υπουργό, στέλεχος ή άλλον µεγαλοσχήµονα. Την ίδια εποχή ξεκίνησαν και οι χορηγίες. Ξαφνικά το ΚΕΕΛΠΝΟ µετατράπηκε στον πιο «αγαπητό» φορέα, καθώς µοίραζε αφειδώς εκατοµµύρια ευρώ σε ΜΜΕ αλλά και µεµονωµένα πρόσωπα, εξασφαλίζοντας µια πιο φιλική... αντιµετώπιση. Βέβαια, ήταν γνωστό στους πάντες πως το µοίρασµα αυτών των χρηµάτων σε διάφορα ΜΜΕ δεν απέδιδε ιδιαιτέρως επικοινωνιακά, αλλά όλοι δούλευαν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των «δικών µας παιδιών».

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις χορηγιών που δόθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και έκαναν ακόµη και τους «δικούς τους» ανθρώπους να µειδιάσουν, ήταν η διαφηµιστική καταχώριση στο... πασίγνωστο και βέβαια πολύ σχετικό site µε την Υγεία, το velonakaiklwsti.gr. Η διάσηµη ιστοσελίδα για το πλέξιµο έλαβε από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τρεις µήνες το ποσό των 48.000 ευρώ. Και φυσικά δεν είναι η µοναδική περίπτωση. Υψηλόβαθµο κυβερνητικό στέλεχος υπογράµµισε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι όσοι ασχολήθηκαν µε την υπόθεση και επιχείρησαν να αποκρυπτογραφήσουν τις πολύπλοκες δραστηριότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ... ανατρίχιασαν.

∆εν είναι τυχαίο ότι στο Κέντρο έγινε έφοδος τόσο των «ράµπο» Υγείας (ΣΕΥΥΠ) όσο και των αρµόδιων εισαγγελέων κατά τη διαφθοράς αλλά και της οικονοµικής αστυνοµίας. Στη διάρκεια των ελέγχων κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι, έγγραφα και κάθε λογής αποδεικτικά, έστω κι αν κάποιοι, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του «Εθνους της Κυριακής», είχαν φροντίσει να σβήσουν από τα ηλεκτρονικά αρχεία σηµαντικές περιόδους.  Αξιοπερίεργη θεωρείται επίσης από όσους µελέτησαν την υπόθεση η πολυετής παραµονή του Θ. Παπαδηµητρίου στη θέση του γενικού διευθυντή.

Κινούσε τα νήματα

Όσοι πέρασαν από το αµαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιµούν ότι ήταν ο άνθρωπος που κινούσε τα νήµατα και ικανοποιούσε όλες τις εξυπηρετήσεις που ζητούσαν οι εκάστοτε υπουργοί. Βέβαια, όταν ήρθε η... κακιά ώρα, ο άλλοτε ισχυρός γενικός διευθυντής κατηγορήθηκε για κακουργηµατικές πράξεις και µάλιστα απολύθηκε έπειτα από απόφαση του ∆Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ, µε διακοπή της σύµβασής του, η οποία ήταν αορίστου χρόνου.

Πάντως η κυβέρνηση δεσµεύεται για την αλλαγή του ΚΕΕΛΠΝΟ µε νοµοσχέδιο το οποίο αναµένεται να προωθηθεί τον Νοέµβριο, σύµφωνα µε τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. Μάλιστα, για να αποφευχθούν παρόµοιες καταστάσεις, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε ο νέος Οργανισµός να ανταποκρίνεται µε αποτελεσµατικότητα αλλά και χωρίς κίνδυνο παράκαµψης των ισχυουσών διατάξεων, σε κατεπείγοντος για τη ∆ηµόσια Υγεία χαρακτήρα ανάγκες και κινδύνους.

Ο υπουργός Υγείας έχει διαβεβαιώσει επίσης πως κατοχυρώνονται πλήρως τα εργασιακά δικαιώµατα του συνόλου των εργαζοµένων στο καταργούµενο ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε αυτοί υπηρετούν εντός των δοµών του είτε µε διάθεση σε εξωτερικούς φορείς, ενώ προβλέπονται µεταβατικές διατάξεις για την αποφυγή κάθε αιφνίδιας υπηρεσιακής µεταβολής.

ΚΕΕΛΠΝΟεξεταστική επιτροπήσκάνδαλο