Υγεία|25.05.2023 16:17

«Νόσος Χ», «Ιοί ζόμπι» και βιοτρομοκρατία - Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία;

Newsroom

Ο ΠΟΥ φέρεται να διατηρεί μία λίστα με τους ιούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη θανατηφόρα πανδημία. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται ο Έμπολα, ο SARS και ο Ζίκα, αλλά η «νόσος Χ».

Ο όρος «νόσος Χ» χρησιμοποιείται από τον ΠΟΥ για να περιγράψει μια ασθένεια που είναι ακόμα άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα. Άρχισε να χρησιμοποιείται 2018 και ένα χρόνο αργότερα άρχισε να εξαπλώνεται ο κορονοϊός.

«Δεν είναι θέμα επιστημονικής φαντασίας. Είναι ένα σενάριο για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε», ξεκαθάρισε στην Telegraph ο Δρ Ρίτσαρντ Χάτσετ, του Συνασπισμού Ετοιμότητας για Επιδημίες.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ένα συμβάν "νόσου Χ" να βρίσκεται προ των πυλών», είπε στο National Post ο Dr. Pranab Chatterjee, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη.

«Το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων γρίπης των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», πρόσθεσε ο Chatterjee, σύμφωνα με τη New York Post.

Οι ιοί «ζόμπι» και ο φόβος για βιοτρομοκρατία 

Η επόμενη νόσος Χ θα είναι ζωονοσογόνος, σύμφωνα με μερίδα της επιστημονικής κοινότητας. Δηλαδή, θα προέρχεται από άγρια ??ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα διαχυθεί στους ανθρώπους. Ο Έμπολα, το HIV/AIDS και το COVID-19 ήταν ζωονοσογόνες επιδημίες.

Ωστόσο, η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να προκληθεί και από ΄άλλες ασθένειες  ή ακόμα και από βιοτρομοκρατία.

«Η πιθανότητα ενός πανδημικού παθογόνου δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί», είπαν οι συγγραφείς ενός άρθρου του 2021 στο περιοδικό Infection Control & Hospital Epidemiology.

«Η απελευθέρωση τέτοιων παθογόνων, είτε μέσω εργαστηριακών ατυχημάτων είτε ως πράξη βιοτρομοκρατίας, μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική νόσο Χ και έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιος καταστροφικός κίνδυνος», προσθέτουν οι συγγραφείς.

Μια άλλη πιθανή πηγή θα μπορούσαν να είναι οι ιοί «ζόμπι» που έχουν εγκλωβιστεί για αιώνες σε παγωμένα περιβάλλοντα, αλλά απελευθερώνονται λόγω του κλίματος που θερμαίνεται.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραπανδημίαΠΟΥζόμπι