Υγεία|13.03.2019 12:20

Ιταλία: Έξω απ' τα σχολεία όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί

Newsroom

Τα παιδιά στην Ιταλία έχουν ενημερωθεί ότι δεν μπορούν να γυρίσουν στο σχολείο, εάν δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια, που έχει καθορίσει το υπουργείο Υγείας. Όπως αναφέρει το BBC το συγκεκριμένο μέτρο αποφασίστηκε έπειτα από μήνες εθνικής συζήτησης σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόβλεψη για βαρύ πρόστιμο σε γονείς που θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς να είναι εμβολιασμένα. Το ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα € 500. 

Αφορμή για τον νέο νόμο είναι η ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων ιλαράς στη γειτονική χώρα. Ιταλοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το μέτρο είναι ήδη αποτελεσματικό καθώς έχει συμβάλει στο να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού από τότε που εισήχθη το νέο μέτρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας τα απαραίτητα εμβόλια για να γίνουν τα παιδιά δεκτά στο σχολείο είναι εκείνα κατά της ανεμοβλογιάς, της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της παρωτίτιδας (μαγουλάδες) και της ερυθράς.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά ηλικίας μέχρι 6 ετών θα διώχνονται από το νηπιαγωγείο εάν δεν είναι καταλλήλως εμβολιασμένα. Επειδή, όμως, όσοι μαθητές είναι από 6 έως 16 ετών δεν γίνεται να αποβληθούν, η τιμωρία θα στραφεί στους γονείς τους, που θα πληρώσουν βαριά πρόστιμα.

Η τελική προθεσμία για τον εμβολιασμό ήταν η περασμένη Δευτέρα και σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, Τζιούλα Γκρίλο, «όλοι είχαν τον χρόνο για να προλάβουν».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανεβάσει το ποσοστό εμβολιασμένων στην Ιταλία από 80% που βρίσκεται τώρα στο 95%. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά.

Γιατί πολλοί γονείς δεν εμβολίαζαν τα παιδιά τους

Το συγκεκριμένο μέτρο είχε ψηφισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως η εφαρμογή του αναβλήθηκε πολλές φορές. Στελέχη των δύο κυβερνώντων κομμάτων της Ιταλίας είχαν συμβάλει με δηλώσεις τους στο να φουντώσουν οι θεωρίες συνωμοσίας κατά των εμβολιασμών.

Γενικότερα το κίνημα κατά του εμβολιασμού έχει μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Διάφοροι συνωμοσιολόγοι έχουν ισχυριστεί ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ εμβολίων, όπως αυτό της ιλαράς και της ερυθράς, με τον αυτισμό και άλλες σοβαρές ασθένειες.  

εμβόλιασχολείαπρόστιμα