Υγεία|07.06.2023 20:50

Οι επιστήμονες βρήκαν τις απαρχές του… αυνανισμού: Μια συνήθεια 40 εκατ. χρόνων - Ποια ζώα την ξεκίνησαν

Newsroom

Οι βιολόγοι έχουν εντοπίσει την προέλευση του αυνανισμού σε αρχαία πρωτεύοντα θηλαστικά που προϋπήρχαν των πρώτων ανθρώπων κατά δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Τα ευρήματα προέκυψαν από αυτό που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων που έχει συγκεντρωθεί ποτέ σχετικά με τη δραστηριότητα αυτή και επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι προέκυψαν σε ένα κλαδί του δέντρου της ζωής γεμάτο με αυτοϊκανοποιούμενους προκατόχους.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτή η συμπεριφορά υπήρχε πριν από περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια, στον κοινό πρόγονο όλων των πιθήκων και των πιθήκων», δήλωσε η δρ Ματίλντα Μπριντλ, επικεφαλής της μελέτης στο University College του Λονδίνου. «Δεν είναι ότι κάποια είδη ξύπνησαν μια μέρα και άρχισαν να το κάνουν. Πρόκειται για ένα αρχαίο, εξελιγμένο χαρακτηριστικό», είπε.

Η Μπριντλ και οι συνάδελφοί της εντρύφησαν βαθιά στην ιστορία της συμπεριφοράς με την ελπίδα να κατανοήσουν την προέλευση αυτού που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να αποτελεί εξελικτικό αίνιγμα. Από εξελικτική άποψη, ο αυνανισμός φαίνεται δαπανηρός, αποσπαστικός, σπάταλος, ακόμη και επικίνδυνος.

Για να ανασυνθέσουν την ιστορία της συμπεριφοράς, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν εκατοντάδες δημοσιεύσεις, απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και προσωπικές σημειώσεις σχετικά με αυνανιζόμενα πρωτεύοντα θηλαστικά από πρωτευοντολόγους και φύλακες ζωολογικών κήπων. Στη συνέχεια χαρτογράφησαν τις πληροφορίες σε εξελικτικά δέντρα πρωτευόντων, αποκαλύπτοντας πώς η δραστηριότητα έφτασε πίσω στο χρόνο.

Γράφοντας στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, η ομάδα περιγράφει πώς ο αυνανισμός εμφανίστηκε κοινός σε πρωτεύοντα θηλαστικά όλων των φύλων και ηλικιών. Αλλά το γιατί εξελίχθηκε πριν από περισσότερα από 40 εκατομμύρια χρόνια είναι λιγότερο σαφές. Ιστορικά, οι βιολογικές μελέτες έχουν παραμελήσει τα θηλυκά, δίνοντας στους συγγραφείς λίγα καλά στοιχεία για να προχωρήσουν. Για τα αρσενικά, ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον ενδείξεις.

Οι αναλύσεις των επιστημόνων βρήκαν στήριξη στην ιδέα ότι ο αυνανισμός των αρσενικών ενίσχυε τις πιθανότητες να μείνουν έγκυες με μια σύντροφο. Για παράδειγμα, ένα χαμηλόβαθμο αρσενικό μπορεί να αυνανίζεται τόσο ώστε να αυξάνει τη διέγερσή του πριν από το σεξ, πράγμα που σημαίνει ότι γονιμοποιεί τη σύντροφό του πιο γρήγορα - και πριν ένας εύσωμος ανταγωνιστής του έχει την ευκαιρία να το ρίξει κάτω και να χαλάσει τη διασκέδαση. Ο αυνανισμός θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τα αρσενικά να αποβάλουν το παλιό σπέρμα, αφήνοντάς τους με πιο φρέσκο, πιο ανταγωνιστικό σπέρμα για το σεξ.

Αυτό δεν ήταν το μόνο προφανές κίνητρο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ανδρικός αυνανισμός στα πρωτεύοντα θηλαστικά αυξήθηκε ανάλογα με τα επίπεδα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι ο αυνανισμός μετά το σεξ βοηθά στην έκπλυση του γεννητικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο να επικρατήσει μια λοίμωξη.

Ο Μπριντλ δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να προσδιοριστούν οι εξελικτικοί παράγοντες για τον αυνανισμό στα θηλυκά. Μια ιδέα είναι ότι ο αυνανισμός πριν από το σεξ παρέχει στα θηλυκά πρωτεύοντα θηλαστικά κάποια επιρροή στο ποιο αρσενικό θα τα αφήσει έγκυο: κάνοντας τον κόλπο λιγότερο όξινο, γίνεται πιο φιλόξενος για το σπέρμα του επιλεγμένου συντρόφου.

«Πρόκειται για μια τόσο κοινή συμπεριφορά σε όλο το ζωικό βασίλειο, που μου προκαλεί απόλυτη απορία το γεγονός ότι κανείς δεν το έχει ερευνήσει στο παρελθόν», δήλωσε ο Μπριντλ. «Για τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι ο αυνανισμός είναι λάθος ή αφύσικος κατά κάποιο τρόπο, αυτή είναι μια απολύτως φυσική συμπεριφορά. Είναι μέρος του υγιούς ρεπερτορίου των σεξουαλικών μας συμπεριφορών».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ζωολογικός κήποςειδήσεις τώραζώαθηλαστικά