Υγεία|11.06.2023 18:35

Πώς οι μυστηριώδεις αλληλουχίες του κορονοϊού μπορούν να συνδέονται με την μακρά covid

Newsroom

Οι μετρήσεις της θετικότητας του κορονοϊού στα λύματα είναι μια από τις κύριες μεθόδους, που χρησιμοποιούνται, για την επιτήρηση της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η προσεκτική μελέτη των λυμάτων θα μπορούσε επίσης, να βοηθήσει να ρίξουμε φως σε ορισμένα από τα μυστήρια της μακράς Covid.

Χάρη στην έρευνα του λυμάτων έχουν αποκαλυφθεί δεκάδες στελέχη και μεταλλάξεις και «μυστηριώδεις γενετικές αλληλουχίες του κορονοϊού». 

Σε μια πρόσφατη μελέτη ερευνητές εξέτασαν προσεκτικά την εξέλιξη μιας «μυστηριώδους γενετικής αλληλουχίας» στο Ουισκόνσιν. Η συγκεκριμένη αλληλουχία εντοπιζόταν στα δείγματα για περισσότερο από έναν χρόνο και διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με μια εγκατάσταση που εξυπηρετούσε 30 άτομα στην πολιτεία.

«Τα άτομα αυτά απέβαλαν τουλάχιστον χίλιες φορές περισσότερο τον ιό από ό,τι ένας μέσος ασθενής, είπε μιλώντας στο CNN ο Δρ Μαρκ Τζόνσον, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη και είναι μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να έχει τέτοιου είδους λοίμωξη και να παραμένει ενεργό μέλος της κοινωνίας, αντί να βρίσκεται ξαπλωμένος σε κάποιο νοσοκομειακό κρεβάτι», πρόσθεσε.

«Αναζητούμε την αύξηση της συχνότητας συγκεκριμένων αλληλουχιών στην κοινότητα, επειδή αυτό συμβαίνει όταν εμφανίζεται μια νέα παραλλαγή, αλλά δεν είναι αυτό που βλέπουμε με αυτές τις μυστηριώδεις αλληλουχίες», τόνισε η Έιμι Κίρμπι, επικεφαλής του προγράμματος επιτήρησης λυμάτων του CDC. 

«Η επιτήρηση των λυμάτων είναι μια περίπλοκη διαδικασία και πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ερμηνεία των δεδομένων. Αυτές οι μυστηριώδεις περιπτώσεις θα μπορούσαν να προέρχονται από άτομα με μακρά Covid ή από κάποιο μολυσμένο ζώο, του οποίου τα απόβλητα κατέληξαν στο σύστημα αποχέτευσης», συμπλήρωσε.

λύματαΚορονοϊόςμακρά covidειδήσεις τώρα