Υγεία|13.06.2023 13:52

Στρεπτόκοκκος: Θετικά κρούσματα από το περιβάλλον του 7χρονου δείχνουν τα τεστ - «Είμαστε συγκλονισμένοι», λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος Στενημάχου

Τίμος Φακαλής

Συναγερμός σήμανε τις τελευταίες ώρες στο χωριό της Νάουσας Στενήμαχος μετά τον θάνατο του 7χρονου μαθητή από στρεπτόκοκκο. Τόσο οι 25 συμμαθητές του άτυχου παιδιού όσο και οι στενές επαφές του υποβλήθηκαν σε εξετάσεις strep tests σε μικροβιολογικά κέντρα της Νάουσας για να διαπιστωθεί αν και κάποιος άλλος έχει προσβληθεί από τον ιό, ακολουθώντας το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.  

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα από strep tests δείχνουν ότι υπάρχουν 6 θετικά κρούσματα από το περιβάλλον του παιδιού. Τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά, ωστόσο στο πλαίσιο του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, δόθηκε εντολή για χημειοπροφύλαξη.

Η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών του 7χρονου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο ξεκαθαρίζεται ότι κανένα παιδί δεν νοσηλεύεται και όλα είναι καλά στην υγεία τους.

Έκλεισε προληπτικά το σχολείο

Η διευθύντρια του σχολείου βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους γονείς των μαθητών ενώ η σχολική μονάδα έκλεισε από χθες Δευτέρα προληπτικά και δεν αναμένεται να ανοίξει μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς (ολοκληρώνεται το σχολικό έτος στο τέλος της εβδομάδας)

«Είμαστε συγκλονισμένοι» λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Στενημάχου 

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στενημάχου Γεώργιος Σαρακατσάνος, μιλώντας στο ethnos.gr.  «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα με συμμαθητή του 7χρονου. Είμαστε, όμως, συγκλονισμένοι. Ήταν ένα παιδάκι δραστήριο. Χόρευε και αυτός και ο αδερφός του στον πολιτιστικό Σύλλογο. Οι γονείς του είναι οικογενειάρχες νούμερο ένα. Μας ήρθε ξαφνικό αυτό το πράγμα. Είναι δύσκολο αυτό που μας έχει συμβεί σε μια μικρή κοινωνία» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Σαρακατσάνος.

Στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς νοσηλεύεται και ο ξάδελφος του άτυχου αγοριού, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κετικίδης. Πρόκειται για έναν 9χρονο, που νοσηλεύεται σε απλή κλίνη με παρόμοια συμπτώματα και είναι πιθανόν να νοσεί και εκείνος από στρεπτόκκοκο. Το παιδί, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από την Κοζάνη, είναι σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτώματα και υπό αγωγή.

Εισαγγελική έρευνα σε εξέλιξη - Τι έδειξε η νεκροψία

Στο μεταξύ τον θάνατο του 7χρονου διεξάγεται ήδη εισαγγελική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ιατρική αμέλεια. Η έρευνα έχει ανατεθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας-Τριανδρίας και μένει να αποδειχθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ή της έκθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο από αμέλεια. Στην έγγραφη παραγγελία του ο εισαγγελέας ζήτησε να επισυναφθούν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, αλλά και το σύνολο των φακέλων από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύθηκε το παιδί, μαζί με τις καταθέσεις των γονιών του.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η νεκροψία του 7χρονου έδειξε ως αιτία θανάτου «λοίμωξη του αναπνευστικού που προκλήθηκε από τον στρεπτόκοκκο».

Ο 7χρονος αγόρι παρουσίασε αρχικά υψηλό πυρετό και διάρροια και οι γονείς του το μετέφεραν στο νοσοκομείο της Νάουσας. Νοσηλεύτηκε για 2 ημέρες, αλλά η κατάσταση του επιδεινώθηκε και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο "Γεννηματάς" στη Θεσσαλονίκη.

Η κατάσταση της υγείας του όμως επιδεινώθηκε ραγδαία. Το διασωλήνωσαν και το μετέφεραν στο νοσοκομείο "Ιπποκράτειο", καθώς εκεί βρίσκεται η μοναδική ΜΕΘ Παίδων στη Βόρεια Ελλάδα. Το παιδί μεταφέρθηκε στο "Ιπποκράτειο" το βράδυ της Κυριακής (12/06), περίπου στις 8 μμ. Έπαθε ανακοπή και οι γιατροί προσπάθησαν να το επαναφέρουν και έκαναν επί μία και πλέον ώρα καρδιοαναπνευστική, αλλά δυστυχώς το παιδάκι κατέληξε περίπου στις 10 το βράδυ.

θάνατοςτεστμαθητήςειδήσεις τώραΝάουσαπαιδιά