Υγεία|15.06.2023 07:00

Στρεπτόκοκκος: Οι ειδικοί «ξεδιαλύνουν» τα συμπτώματα - Οι συμβουλές των παιδιάτρων

Newsroom

Τα θολά σημεία που υπάρχουν σχετικά με τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου προσπαθούν να ξεδιαλύνουν οι επιστήμονες. Με κυριότερα τον υψηλό πυρετό, την κόπωση, τον πονόλαιμο, τον εμετό και τη διάρροια. Η λοίμωξη μεταδίδεται με τον βήχα, το φτέρνισμα και τις επαφές. Οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρο με την εμφάνιση κάθε ύποπτου συμπτώματος.

«Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από πολύ ήπια μέχρι πολύ βαριά»

«Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν σε βαρύτητα, από πολύ ήπια μέχρι πολύ βαριά, ανάλογα με το πόσο βαριά εμφανίζεται η νόσος και πόσο σοβαρό είναι το στέλεχος το οποίο έχει κάνει τη λοίμωξη, άρα οι γονείς εφόσον διαπιστώσουν κάτι από όλα αυτά τα συμπτώματα, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και συμβουλή», δήλωσε στο OPEN ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Ο θάνατος του 7χρονου αγοριού στη Θεσσαλονίκη, που μπήκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και έσβησε από στρεπτόκοκκο, σκόρπισε θλίψη, αλλά και ανησυχία. Στο «Γ. Γεννηματάς» παραμένει για νοσηλεία και ο 9χρονος ξάδερφός του, στον οποίο χορηγείται φαρμακευτική αγωγή. «Είναι σε καλή κατάσταση, είναι υπό παρακολούθηση και υπό θεραπεία, παίρνει θεραπεία, νομίζω ότι είναι θέμα ημερών να πάρει και εξιτήριο», σημειώνει ένα εκ των μελών της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης.

Ελλείψεις αντιβιοτικών στα φαρμακεία

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 45 παιδιά από την Ημαθία υποβλήθηκαν σε έλεγχο για στρεπτόκοκκο στο νοσοκομείο της Νάουσας. Από τα οποία τα 7 βγήκαν θετικά και μόνο τα δύο είχαν συμπτώματα, ενώ παραμένουν στο σπίτι με αντιβίωση και ήδη εμφανίζουν βελτίωση. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο εγρήγορσης και πρόσληψης μέτρων για τον στρεπτόκοκκο, είναι αρκετά τα νοσοκομεία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία έχουν ήδη προμηθευτεί ειδικά strep test ενώ μεγάλη έλλειψη στα αντιβιοτικά για τον στρεπτόκοκκο παρατηρείται στα φαρμακεία. «Δυστυχώς τα φάρμακα αυτά έρχονται στα φαρμακεία όλης της χώρας με το σταγονόμετρο. Κάποιοι έχουν περάσει από πέντε, έξι, μέχρι και από δέκα φαρμακεία μέχρι να βρουν το συγκεκριμένο φάρμακο το οποίο είναι το φάρμακο επιλογής για αυτές τις περιπτώσεις», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η άμεση λήψη των φαρμάκων είναι αναγκαιότητα, καθώς η άμεση έναρξη της θεραπείας έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

συμπτώματαβακτήριοΕΟΔΥνοσοκομείοπαιδίατροιφαρμακείαειδήσεις τώρααντιβιοτικά