Υγεία|30.07.2023 07:55

Σύνδρομο Alpha Gal: Πώς το τσίμπημα από τσιμπούρια προκαλεί αλλεργία στο κρέας – Τα συμπτώματα

Newsroom

Το ποσοστό των Αμερικανών που αναπτύσσουν μια σπάνια αλλεργία στο κρέας από τσιμπήματα τσιμπουριών αυξάνεται, λένε οι ερευνητές, και μπορεί να έχει ήδη επηρεάσει 450.000 άτομα.

Τα νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την Πέμπτη δείχνουν μια απότομη αύξηση των περιπτώσεων του συνδρόμου Alpha Gal.

Η αλλεργία προκαλεί μια πιθανώς απειλητική για τη ζωή αντίδραση σε διάφορους τύπους κρέατος ή ζωικών προϊόντων

Το τσιμπούρι αναγνωρίζεται από τη λευκή κηλίδα στην πλάτη του και βρίσκεται κυρίως στα νότια και ανατολικά τμήματα των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η περιοχή εξάπλωσής τους επεκτείνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τα αιμοβόρα τσιμπήματα από το τσιμπούρι, που επίσημα ονομάζεται Amblyomma americanum, μπορούν να αρρωστήσουν ένα άτομο όταν καταναλώνει ορισμένο κρέας και ζωικά προϊόντα που προέρχονται από θηλαστικά.

Ο κατάλογος των επικίνδυνων τροφίμων για τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Alpha Gal περιλαμβάνει το χοιρινό κρέας, το μοσχάρι, το κουνέλι, το αρνί, το ελάφι, τη ζελατίνη, το γάλα, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα.

Τα συμπτώματα από το ελάχιστα κατανοητό σύνδρομο περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, διάρροια, κνίδωση και δύσπνοια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θανατηφόρα αναφυλαξία.

Οι αντιδράσεις του συνδρόμου Alpha Gal μπορεί να είναι διαφορετικές από άτομο σε άτομο και να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές ή ακόμη και απειλητικές για τη ζωή, λέει το CDC. Η αναφυλαξία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αντίδραση που περιλαμβάνει πολλαπλά συστήματα οργάνων, μπορεί να χρειαστεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Όμως οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν αλλεργική αντίδραση μετά από κάθε έκθεση στο εν λόγω τσιμπούρι, σημειώνει το CDC.

Λόγω του πόσο αργά χωνεύει το σώμα το κρέας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν τυχόν συμπτώματα που εμφανίζονται. Περισσότερα από 110.000 κρούσματα έχουν εντοπιστεί από το 2010, αναφέρει το CDC. Από το 2017 έως το 2021 ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά περίπου 15.000 ετησίως.

Λόγω των δυσκολιών στη διάγνωση, το CDC λέει ότι συνολικά έως και 450.000 Αμερικανοί μπορεί να έχουν αναπτύξει αλλεργία στο κρέας λόγω του Alpha Gal. Μια έρευνα σε 1.500 γιατρούς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας από πέρυσι διαπίστωσε ότι το 42% από αυτούς δεν είχε ακούσει ποτέ για το σύνδρομο.

Στην έρευνα, η οποία δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα από το CDC την Πέμπτη, περίπου το ένα τρίτο της ομάδας δήλωσε ότι δεν ήταν "πολύ σίγουροι" για την ικανότητά τους να αναγνωρίσουν τη νόσο. Μόνο το 5% δήλωσε ότι ήταν "πολύ σίγουρο" για την ικανότητά του.

Το σύνδρομο ανακαλύφθηκε μόλις το 2008 τυχαία, αφού Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν απροσδόκητα αποτελέσματα κατά τη δοκιμή ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου.

Το Ixodes holocyclus - ή αλλιώς το τσιμπούρι της παράλυσης - έχει επίσης προκαλέσει παρόμοιες αλλεργίες στο κρέας στην περιοχή του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους ανθρώπους να καλύπτονται σε εξωτερικούς χώρους και να ελέγχουν τακτικά το σώμα τους για τσιμπήματα από τσιμπούρια. Τα τσιμπήματα των κροτώνων μπορούν να προκαλέσουν διάφορες επικίνδυνες ασθένειες - όπως η νόσος του Lyme - και είναι πιο συχνά κατά τους θερμότερους μήνες.

Το CDC συμβουλεύει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, όπως αυτά που περιέχουν DEET, ή να προεπεξεργάζονται τα ρούχα με ένα χημικό που ονομάζεται permethrin.

CDCαλλεργίασύνδρομοειδήσεις τώρακρέας