Υγεία|05.08.2023 06:45

Χανιά: Σε απόγνωση οι γιατροί του νοσοκομείου της πόλης – Τρεις παραιτήσεις λόγω φόρτου εργασίας

Newsroom

Τρεις χειρουργοί στο νοσοκομείο Χανίων παραιτήθηκαν, εξαιτίας του μεγάλου φόρτου εργασίας. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται όπως λένε στο υποστελεχωμένο τμήμα επειγόντων περιστατικών, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του από γιατρούς άλλων κλινικών. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Χανίων, Κυριάκος Γραμματικόπουλος, «στα επείγοντα υπάρχει λειψανδρία και καλούνται να κάνουνε να τα καλύψουμε γιατροί που συγχρόνως θα πρέπει να κάνουν κι άλλες δουλειές. Θα αναγκαστούν να χειρουργήσουν κουρασμένοι με ό, τι κίνδυνο αυτό μεταφράζεται αυτό».

Συνολικά στο τμήμα απομένουν τώρα οκτώ χειρουργοί, καθώς ακόμα ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Αποτέλεσμα των παραιτήσεων θα είναι να μείνουν πίσω τα τακτικά χειρουργεία και να εξυπηρετούνται τα έκτακτα, την ώρα που το νησί εν μέσω τουριστικής σεζόν, έχει αυξημένες ανάγκες, ειδικά από τροχαία ατυχήματα.

Στις καλένδες τα τακτικά χειρουργεία

«Αυτό που θα βγαίνει σίγουρα είναι τα επείγοντα, τα τακτικά χειρουργεία όπως καταλαβαίνετε θα πάνε στις καλένδες», εξηγεί ο κ. Γραμματικόπουλος, με την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Χανίων, Παρασκευή Ορφανουδάκη, να τονίζει ότι, «δεν μπορείς να χειρουργήσεις μέσα σε ένα οκτάωρο τον ίδιο όγκο ασθενών σε ένα χειρουργείο που θα χειρουργούσες αν δουλεύανε δύο αίθουσες παράλληλα».

Το νοσοκομείο Χανίων δέχεται εκατοντάδες ασθενείς σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα τις τελευταίες 3 ημέρες συνολικά 730 πολίτες πήγαν για εξεταστούν στα επείγοντα, από αυτούς οι 161 χρειάστηκαν νοσηλεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι, το 2022, από το ΤΕΠ του νοσοκομείου Χανίων πέρασαν 75.726 άτομα, όταν στον Ευαγγελισμό οι προσελεύσεις ήταν 77.357 και στο Αττικόν 77.333.

«Έχουμε ένα αυξημένο όγκο το καλοκαίρι ανθρώπων που εξυπηρετούμε, πέρα από τους κατοίκους, περίπου πενταπλασιάζεται ο αριθμός των ανθρώπων που εξυπηρετούμε. Λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έχουν ένα πρόσθετο βάρος να σηκώσουν τα ΤΕΠ», τονίζει η κ. Ορφανουδάκη.

Για το νοσοκομείο έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις χειρουργών, οι οποίες ωστόσο δεν προλαβαίνουν να καλυφθούν μέσα στον Αύγουστο.

παραιτήσειςνοσοκομείοειδήσεις τώραΧανιάγιατροί