Υγεία|15.08.2023 22:15

Κορονοϊός: Γιατί είναι πιο μεταδοτικό το στέλεχος Eris - Ποιοι πρέπει να κάνουν το νέο εμβόλιο – Ο Βασιλακόπουλος εξηγεί

Newsroom

Στη νέα έξαρση του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Eris και στον νέο γύρο εμβολιασμού κατά της Covid-19 αναφέρθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN εξήγησε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε καταστάσεις συνωστισμού.

Ανάμεσά μας ο κορονοϊός

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο κορονοϊός έχει πάψει να είναι πανδημία, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει ανάμεσά μας, καθώς πλέον είναι ενδημικός και αναμένεται να παρουσιάζει εξάρσεις.

«Θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί, να μη θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καθόλου. Όταν σημειώνονται αυτές οι εξάρσεις θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στη συμπεριφορά μας. Για παράδειγμα, όταν αρχίσουμε να έχουμε συμπτώματα ή όταν κάποιος από το περιβάλλον μας έχει κορονοϊό να κάνουμε περισσότερα self test έτσι ώστε να διαγιγνώσκουμε τη νόσο όταν υπάρχει και να τροποποιούμε τη συμπεριφορά μας και αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες να απευθυνθούμε σε έναν γιατρό για να λάβουμε τη σωστή αντιική αγωγή που υπάρχει», σημείωσε ο καθηγητής.

Πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος

Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφερόμενος στο νέο στέλεχος Eris ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα κυριαρχήσει στην Ελλάδα, ωστόσο τόνισε ότι φαίνεται να είναι λίγο πιο μεταδοτικό, καθώς συνδέεται πιο καλά η πρωτεΐνη ακίδα στα κύτταρα του ανθρώπου. Παράλληλα τόνισε ότι δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρότερη νόσο. «Όμως αν  νοσήσουν πιο πολλοί άνθρωποι, θα νοσήσουν και πιο πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οπότε περισσότεροι θα νοσηλευτούν στα νοσοκομεία και περισσότεροι θα κινδυνεύσουν», είπε.

Τι ισχύει για το νέο εμβόλιο

Αναφορικά με τη νέα δόση του εμβολίου είπε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα τη χρειαστούν. Επιπλέον, τόνισε ότι το εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο δεν είναι μία νέα δόση του παλαιού εμβολίου και πρόκειται για ένα νέο εμβόλιο, πλήρως προσαρμοσμένο στα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. «Είναι όπως το εμβόλιο της γρίπης που κάθε χρόνο ανανεώνεται στα στελέχη που κυκλοφορούν εκείνη τη χρονιά. Είναι απαραίτητο να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες, αλλά πάρα πολύ καλό να το κάνουμε όλοι μας», σημείωσε.

εμβόλιοειδήσεις τώραΚορονοϊόςΘεόδωρος Βασιλακόπουλος