Υγεία|19.08.2023 07:40

Κορονοϊός: Γιατί ανησυχεί τόσο τους επιστήμονες η υποπαραλλαγή BA.2.86 - «Το εντυπωσιακότερο στέλεχος μετά την Όμικρον»

Newsroom

Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεών της εντοπίστηκε στο Λονδίνο.

Η παραλλαγή με την ονομασία BA.2.86 εντοπίστηκε μέσω γενετικής αλληλουχίας, αν και μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο μερικές τέτοιες αλληλουχίες. Η πρώτη αναφέρθηκε στο Ισραήλ, ενώ έκτοτε η παραλλαγή εντοπίστηκε στη Δανία και στις ΗΠΑ.

Τώρα ο Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) επιβεβαίωσε ότι η παραλλαγή ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας την πέμπτη τέτοια αλληλουχία παγκοσμίως που αναφέρεται. «Γνωρίζουμε ότι το BA.2.86 έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η UKHSA αξιολογεί την κατάσταση και θα παράσχει περαιτέρω πληροφορίες εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε η Δρ Meera Chand, αναπληρώτρια διευθύντρια της UKHSA.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το χαρακτηρίζει ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» - ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανέφεραν ομοίως ότι παρακολουθούν στενά την παραλλαγή μετά την ανακάλυψή της στο Μίσιγκαν.

Παραλλαγή με πάνω από 30 μεταλλάξεις

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η παραλλαγή προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από τις προηγούμενες ή αν θα απογειωθεί και θα γίνει η κυρίαρχη μορφή του ιού. Αλλά οι πολλές γενετικές αλλαγές του - έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη spike σε σχέση με την τρέχουσα κυρίαρχη παραλλαγή - και η ανίχνευσή του σε διάφορες χώρες, έχει θέσει τους επιστήμονες σε συναγερμό.

Ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του UCL, δήλωσε ότι το BA.2.86 είναι το πιο εντυπωσιακό στέλεχος Covid που έχει δει ο κόσμος μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το στέλεχος απέκτησε τις μεταλλάξεις του κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας λοίμωξης σε ένα ανοσοκατεσταλμένο άτομο πριν από ένα χρόνο και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην κοινότητα», είπε. «Η BA.2.86 κυκλοφορεί έκτοτε πιθανότατα σε μια περιοχή του κόσμου με φτωχή επιτήρηση των ιών και τώρα έχει εξαχθεί επανειλημμένα σε άλλα μέρη του κόσμου».

Ο Balloux πρόσθεσε ότι το πόσο καλά τα πήγε η νέα παραλλαγή σε σχέση με άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον θα γίνει σαφέστερο τις επόμενες εβδομάδες.

«Τίποτα δεν είναι γνωστό σε αυτό το στάδιο σχετικά με την εγγενή μεταδοτικότητα και την ιογένειά του», δήλωσε. «A priori, δεν αναμένεται να συμπεριφέρεται διαφορετικά από τα τρέχοντα στελέχη της Όμικρον που κυκλοφορούν», είπε και συνέχισε:

«Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, όπου το BA.2.86 προκαλεί ένα μεγάλο νέο κύμα κρουσμάτων, δεν περιμένουμε να παρακολουθήσουμε συγκρίσιμα επίπεδα σοβαρών ασθενειών και θανάτων με αυτά που είχαμε νωρίτερα στην πανδημία, όταν εξαπλώνονταν οι παραλλαγές Άλφα, Δέλτα ή Όμικρον».

Ο καθηγητής Rowland Kao, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι η εμφάνιση μιας πιθανής νέας ανησυχητικής παραλλαγής δεν αποτελεί έκπληξη. «Αλλά», πρόσθεσε, «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι γι' αυτό τώρα».

Κορονοϊόςκρούσματαειδήσεις τώραμετάλλαξη