Υγεία|21.08.2023 06:48

Η ατζέντα Χρυσοχοΐδη: Πώς σκοπεύει να ανακόψει το κύμα των ελλείψεων στα φάρμακα - Οι στόχοι του νέου υπουργείου Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Έτοιμη έχει την ατζέντα με τα μέτρα που θα λάβει στα φάρμακα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να ανακόψει το κύμα των ελλείψεων που εκτιμάται ότι θα αρχίσει να εμφανίζεται από τον Σεπτέμβριο. Ο υπουργός Υγείας, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, έχει ως βασική του προτεραιότητα την κάλυψη της αγοράς με φάρμακα αλλά και την εξάλειψη του φαινομένου των ελλείψεων που τείνει να γίνει μόνιμο.

Δεν είναι όμως σε προτεραιότητα η γενικότερη αλλαγή της πολιτικής φαρμάκου για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς όπως λένε οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποιήσεις μετά το πρώτο εξάμηνο.

Σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει στην ατζέντα του μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα ξεκινήσει να εφαρμόζει από τον Σεπτέμβριο ώστε όταν αρχίσει το κύμα των ιώσεων και της γρίπης να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Άλλωστε τόσο πέρυσι όσο και τις προηγούμενες χρονιές είχαν καταγραφεί τραγικές ελλείψεις που ταλαιπώρησαν ιδιαίτερα τους γονείς που έτρεχαν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν σκευάσματα για τα παιδιά τους.

Γι' αυτό και οι φαρμακοποιοί στηλιτεύουν συχνά πυκνά το φαινόμενο αφού τα ράφια τους αδειάζουν στις αρχές του Φθινοπώρου από σκευάσματα ευρείας χρήσης.

Αυστηροποίηση των μέτρων

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα αντιμετωπιστεί άμεσα το μεγάλο πρόβλημα στις ελλείψεις φαρμάκων, κάτι που θα γίνει με εντατική παρακολούθηση της διακίνησης των σκευασμάτων.

Οι ελλείψεις στα φάρμακα δεν είναι ένα τωρινό πρόβλημα, καθώς πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα. Αυτό είναι ένα «στοίχημα» για τον νέο υπουργό Υγείας, και είναι κάτι που πρέπει να λυθεί, καθώς το φθινόπωρο -όπου και οι ιώσεις είναι σε έξαρση– το πρόβλημα αυτό γιγαντώνεται.

Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θέλει να παρουσιαστεί το ίδιο θέμα με πέρυσι, όπου οι πολίτες «έτρεχαν» από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν ακόμα και ένα απλό παυσίπονο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr οι στόχοι του νέου Υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα είναι:

  • Ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα έχει άμεση επαφή με τον ΕΟΦ και θα ενημερώνεται για τα φάρμακα αλλά για το τι συμβαίνει στην αγορά. Ήδη έχει συχνή επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ για να μην χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης και αρχίσουν οι μεγάλες ελλείψεις.
  • Οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες - κάτι που γινόταν και από την προηγούμενη ηγεσία- θα ενταθούν, έτσι ώστε να καταγράφονται άμεσα και επίσημα τα αποθέματα.
  • Επιπλέον, θα περιοριστούν περαιτέρω οι «παράλληλες εξαγωγές» φέρνοντας έτσι νέες απαγορεύσεις σε φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να βγουν εκτός χώρας, με μεγάλο ποσοστό κέρδους για τις φαρμακαποθήκες. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα βοηθήσει αρκετά την αγορά με δεδομένο ότι φάρμακα ευρείας χρήσης δεν θα μπορούν να εξαχθούν.

Να σημειωθεί ότι κυρίως οι φαρμακαποθήκες προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, δηλαδή φαρμάκων που πωλούνται σε άλλες Ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας των καλύτερων τιμών πώλησης.

Από την άλλη όμως και η περιορισμένη τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς προκαλεί «πονοκέφαλο» στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΕΟΦ δημιούργησε με εντολή του υπουργού Υγείας μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης», για την παρακολούθηση της αγοράς των φαρμάκων με σκοπό την εξασφάλιση της επάρκειάς τους.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας είναι αποφασισμένος να επεκτείνει όσο χρειαστεί τις απαγορεύσεις για τις παράλληλες εξαγωγές, παρά τους αντίθετους κανονισμούς της Ε.Ε.

ελλείψειςφάρμακαειδήσεις τώραΜιχάλης Χρυσοχοΐδηςελλείψεις φαρμάκων