Υγεία|11.09.2023 10:01

Κακοκαιρία Daniel: Ανησυχία για πιθανά προβλήματα δημόσιας υγείας τις επόμενες ημέρες - Επί ποδός οι υγειονομικές Αρχές

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και της περιφέρειας στη Θεσσαλία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανούς κινδύνους δημόσιας υγείας που ενδέχεται να προκύψουν τις επόμενες ημέρες εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Με τον συντονισμό του υπουργείου Υγείας, όλες υγειονομικές υπηρεσίες στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι επί ποδός, ώστε να ελέγξουν νερό, τρόφιμα αλλά και νεκρά ζώα μέσα από τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν λοιμώδεις ασθένειες. Ταυτόχρονα όλα τα νοσοκομεία και οι υγειονομικοί σχηματισμοί στη Θεσσαλία είναι σε επιφυλακή και καταγράφουν πιθανά ύποπτα συμπτώματα που μπορεί να παραπέμπουν σε λοιμώξεις και άλλα προβλήματα δημόσιας υγείας από τις πλημμύρες.

Συνεχείς συσκέψεις

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς ώστε να προβλεφθούν πιθανά προβλήματα, ενώ το υπουργείο Υγείας ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις αλλά και για την επιχείρηση απάντλησης των υδάτων, αλλά και τον καθαρισμό όλων των περιοχών, καθώς οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από το νερό και τα τρόφιμα αλλά και τα νεκρά ζώα, είναι ορατοί.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή της Θεσσαλίας εκτός από κλιμάκια του υπουργείου Υγείας, βρίσκονται επιστήμονες του ΕΟΔΥ οι οποίοι σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνεχίζουν τις μετρήσεις για να διαπιστώσουν τα όποια προβλήματα.

Επικεφαλής των επιστημόνων είναι ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου ο οποίος μάλιστα αναμένεται να είναι και ο επόμενος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr. Μαζί με την ομάδα του επιχειρούν να προλάβουν πιθανές μεταδοτικές ασθένειες, αφού οι συνθήκες κρίνονται υγειονομικά άκρως επικίνδυνες.

Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της επιδημιολογικής επιτήρησης μεταδιδόμενων νοσημάτων στις πληγείσες περιοχές (πχ γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κ.α.), δόθηκαν επιπλέον οδηγίες στις υγειονομικές Αρχές για ενδελεχή κλινική αξιολόγηση των κρουσμάτων εμπύρετης γαστρεντερίτιδας που θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα των συνθηκών που επικρατούν μετά τις πλημμύρες.

Παράλληλα, σε επιφυλακή συνεχίζουν να είναι όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας ώστε αν χρειαστεί να νοσηλεύσουν ασθενείς που έχουν επηρεαστεί από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Το νοσοκομείο του Βόλου πάντως φαίνεται να λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με εξαίρεση την έλλειψη νερού, ενώ στον Παλαμά όπου έχουν καταστραφεί τα πάντα, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια έχει εγκαταστήσει δύο κινητές μονάδες που παρέχουν βασικές ιατρικές υπηρεσίες στους πληγέντες. 

υπουργείο Υγείαςειδήσεις τώραδημόσια υγείαΕΟΔΥπλημμύρεςκακοκαιρίακακοκαιρία Daniel