Υγεία|12.09.2023 07:16

Κακοκαιρία Daniel - Προειδοποίηση από το Υπουργείο Υγείας: Άγνωστο πότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νερό στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας - Μείγμα τοξικών ουσιών

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες των πληγεισών περιοχών να μη χρησιμοποιούν το νερό για κανέναν σκοπό, καθώς με βάση τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και τα ευρήματα των ελέγχων, παραμένει τοξικό και επικίνδυνο.

Και το πρόβλημα είναι πως ακόμη και οι ειδικοί επιστήμονες που συνεργάζονται με το υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να αποφανθούν με βεβαιότητα πότε θα μπορεί να αξιοποιηθεί το νερό, καθώς σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κάθε περιοχή θα «καθαρίσει» σε διαφορετική χρονική στιγμή με βάση τις μελέτες που γίνονται σήμερα.

Μάλιστα παρότι ο δήμαρχος του Βόλου παρότρυνε τους πολίτες να χρησιμοποιούν το νερό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει τις προειδοποιήσεις. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί ακόμη και με τα λιμνάζοντα ύδατα που υπάρχουν στα χωριά που έχουν πλημμυρίσει, αφού αποτελούν ένα άκρως τοξικό μείγμα άγνωστων υλικών.

Τοξικό το νερό

Με βάση τα όσα μεταφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, οι πολίτες όχι μόνο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το νερό, αλλά δεν θα πρέπει να έρχονται ούτε σε επαφή με τα λιμνάζοντα ύδατα στις πλημμυρισμένες περιοχές, καθώς αποτελούν ένα τοξικό μείγμα από λάσπες, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, φερτά υλικά, νερά αποχέτευσης, υπολείμματα νεκρών ζώων κ.α.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν καταγραφεί και περιστατικά με δερματικά προβλήματα από συνανθρώπους μας που επιχείρησαν απλά να μπούνε στα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Εκτός αυτού βέβαια οι υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να ανησυχούν για μεταδοτικά νοσήματα που μπορεί να εκδηλωθούν. Ήδη άλλωστε δεκάδες είναι τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας που μεταφέρονται στα νοσοκομεία των περιοχών, αφού το νερό αποτελεί εστία μόλυνσης.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικότερα του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας, συνεχίζουν τις καθημερινές μετρήσεις στα νερά της περιοχής, ενώ προς ώρας δεν μπορούν καν να αποφανθούν πότε ακριβώς θα καθαρίσουν τα νερά της περιοχής.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα έως ότου να μπορέσουν οι ειδικοί με βεβαιότητα να δώσουν το πράσινο φως για τη χρήση του νερού.

Μέχρι τότε το νερό δεν μπορεί α χρησιμοποιηθεί ούτε για την προσωπική υγιεινή, ούτε για καθαριότητα ενώ φυσικά δεν είναι πόσιμο.

ειδήσεις τώραυπουργείο Υγείαςπλημμύρεςκακοκαιρία Danielνερό