Υγεία|16.10.2023 11:47

Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού - Πότε θα γίνουν για την κάθε ηλικία - Έκκληση για τα fake news από τους ειδικούς

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα για όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 για την περίοδο 2023-2024 με το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5.

Επίσης αναμένεται να «ανοίξει» σήμερα το απόγευμα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού με το νέο εμβόλιο για τους 12 ετών και άνω σε 352 εμβολιαστικά.

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας, για τα παιδιά 5-11 ετών σήμερα οι γονείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού, και οι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 23 του μήνα, την ίδια ημέρα με τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα ενώ το ραντεβού θα μπορεί να κλείνεται, μέσω της πλατφόρμας, και από τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προτεραιότητα στην αναμνηστική δόση θα έχουν τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα και όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι ο κύριος στόχος του εμβολίου είναι η μακρόχρονη προστασία από σοβαρή νόσηση. Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού έσωσε περίπου 20 εκατομμύρια ζωές τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ενώ υποστήριξε ότι «σε αυτή τη φάση βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός τόσο των κρουσμάτων όσο και νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτων.

Αναφερομένη στη σύσταση του νέου εμβολίου, η κυρία Θεοδωρίδου υποστήριξε ότι «ο παλιός ιός δεν υπάρχει στο νέο εμβόλιο, για αυτό και το νέο εμβόλιο είναι μονοδύναμο».

Πάντως όπως τόνισε η κ.Θεοδωρίδου, με τον εμβολιασμό μπορεί να αποφευχθεί το 30% των εισαγωγών και των θανάτων από τον κορονοϊό.

Σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα να είναι μειωμένη η προσέλευση των πολιτών λόγω κόπωσης η κ.Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο οι πολίτες να είναι επιφυλακτικοί.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στα fake news που αποτρέπουν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Γι αυτό και ανέφερε πως θα πρέπει να εμπιστευόμαστε μόνο τις επίσημες πηγές και το υπουργείο Υγείας. «Και μία παραπληροφόρηση να υπάρχει είναι ωρολογιακή βόμβα για τον εμβολιασμό» τόνισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

εμβόλιαειδήσεις τώραΚορονοϊόςfake newsCovid-19